Efektet shkatërruese të turizmit! Banorët e Pragës japin alarmin: ‘’S’kemi më vend për të jetuar”

Ndërsa çekët përgatiten të shënojnë 30 vjet që nga përfundimi i Revolucionit Velvet, që rezultoin në shkatërrimin e komunizmit – duke sjellë një bum në turizëm dhe pasuri të konsiderueshme së bashku me të – jo të gjithë banorët e zonës e shohin ndryshimin si pozitiv.

“Njerëzit janë larguar, kështu që shërbimet, dyqanet, restorantet më të lira kanë shkuar me ta,” tha 72-vjeçari Kacirek, një krijues dokumentarësh.

“Monumentet janë këtu, kullat, gotikët dhe barokët – ato qëndrojnë. Por në të vërtetë e gjitha është vetëm një dekoratë Disneyland ”.

Gati 8 milion turistë vizituan Pragën vitin e kaluar, duke e bërë atë një nga qytetet më të vizituar në Evropë dhe duke bërë presion mbi shërbimet lokale për tu dhënë shërbime 1.3 milion banorëve vendas.

Një nga problemet më të mprehta është mungesa e akomodimit të përballueshëm, pasi shumë apartamente shndërrohen në zyra ose banesa afatshkurtra.

“Airbnb” listoi gati 12,000 prona në Pragë vitin e kaluar, sipas IPR të institutit të zhvillimit të Pragës. Rrethi që përfshin qendrën e qytetit ka humbur gati gjysmën e banorëve të saj. Votuesit e regjistruar arritën në 21.556 në 2017 nga 36.862 në 1990.

Turistët popullojnë tashmë rrugët historike dhe shpesh përfitojnë nga birra e lirë për të festuar natën vonë.

“Numrat turistikë janë sigurisht më të mëdha se sa mund të mbajë Praga,” i tha Reuters kryebashkiaku i qytetit, Zdenek Hrib, duke shtuar se Praga po përpiqej të tërheqë vizitorë me shpenzime më të larta, përfshirë ata që vijnë për takime biznesi.