Facebook duhet të ndalojë reklamat e fushatës. Fund për gënjeshtrat

Nëse Facebook, Twitter, Snapchat dhe YouTube nuk duan të jenë arbitrat e së vërtetës në reklamat e fushatës, ata duhet të ndalojnë shitjen e tyre. Nëse nuk mund të shpërndahen në mënyrë të sigurt, ato nuk duhet të shpërndahen fare.

Askush nuk dëshiron që rrjetet sociale historikisht të besueshme të bëhen policia e ndershmërisë, duke vendosur se çfarë është mjaft faktike për të fluturuar. Por alternativa e lejimit të mashtrimit për të bërë shfrenim është e papranueshme. Derisa zyrtarët e zgjedhur nga votuesit mund të zbatojnë politika të arsyeshme për të ruajtur të vërtetën në reklamat e fushatave, gjigandët e teknologjisë duhet të shkojnë një hap më tej dhe të refuzojnë t’i drejtojnë ato.

Ky problem doli ne dukje kohët e fundit kur Facebook zyrtarizoi politikën e saj për të lejuar politikanët të gënjejnë ne reklama dhe të refuzojnë të dërgojnë pretendimet e tyre tek kontrolluesit e fakteve të palëve të treta. “Ne nuk besojmë, se është roli i duhur për ne që t’i referojmë debatet politike dhe të parandalojmë që fjalimi i një politikani të arrijë audiencën e tij dhe të jetë subjekt i debatit publik dhe shqyrtimit”, shkroi VP-ja e politikës në Facebook, Nick Clegg.