Trump kërkon një monedhë të dobët, po ashtu dhe rivalët e tij, dhe kjo përbën një problem!

Ekonomitë e mëdha anembanë globit duket se duan një monedhë më të dobët, për të parandaluar rreziqet që mund të vijnë nga një ngadalësim i mëtejshëm i ekonomisë. Kjo e bën inxhinierimin e një dollari, euroje apo monedhe tjetër me peshë të ulët më të vështirë.

Presidenti Donald Trump në mënyrë të përsëritur e ka shqetësuar Rezervën Federale për të ulur normat dhe është ankuar se dollari amerikan është shumë i fortë. Por ai ka konkurrencë. Mundet të mos përmendë kursin e këmbimit në mënyrë eksplicite, por Banka Qendrore Evropiane është gati të lirojë politikat, duke peshuar në monedhën e përbashkët.

Guvernatori i Bankës së Japonisë Haruhiko Kuroda tha se banka do të vazhdojë uljen e peshës së monedhës japoneze për të rritur inflacionin. Në Kinë, banka qendrore duket e vendosur të rrisë stimulin për të ringjallur rritjen.

Falë lehtësimit monetar të sinkronizuar, çdo lëvizje e njëkohshme për të dobësuar monedhat mund të anulojë njëra-tjetrën duke i bërë këto politika një humbje kohe.

Çdo zhvlerësim konkurrues natyrisht është i mbushur me tensione politike, ndërkohë që normat e zgjatura të interesit rrezikojnë flluska të aseteve dhe represionit financiar.

Burimi: Bloomberg

SCAN