“Rrëzohen” reklamat e internetit – Niveli më i ulët që nga 2001

Interneti do të humbasë pozicionin e tij si sektori më i shpejtë në rritje i tregut global të reklamave për herë të parë gjate dy dekadave, pasi markat që kërkojnë hapësirë ​​pa rreziqe për të shpenzuar buxhetet e tyre të reklamave po kthehen në mediat tradicionale, si kinema, billborde dhe postera.

Në vitin e ardhshëm tregu botëror i reklamimit në internet, i cili dominohet nga Google dhe Facebook, do të dorëzojë pozicionin e tij si media mesatare me rritje më të shpejtë për herë të parë që nga ditët e para të bumit të dotcom dhe bustit në fillim të shekullit. Reklamimi në internet parashikohet të rritet me 10% në nivel global në vitin e ardhshëm, niveli më i ulët që nga viti 2001, sipas hulumtimit nga grupi global i agjencisë Zenith. Rritja e ritmit do të thotë që reklamimi i kinemasë, i cili parashikohet të rritet më shumë se 12% vitin e ardhshëm, do të bëhet media mesatare me rritje më të shpejtë.

Gjithashtu, industria e filmave është duke përjetuar një epokë të artë, me pjesëmarrjen e Mbretërisë së Bashkuar vitin e kaluar duke arritur nivelin më të lartë që nga viti 1970 dhe rekordet e zyrave botërore të biletave janë thyer, dhe reklamuesit po kërkojnë të holla.

Norma e rritjes së reklamave në internet do të ngadalësohet gjithmonë e më shumë, në vitin 2020 do të përbëjë gjysmën e $ 650bn, të shpenzuara në reklamat në nivel global dhe ka shenja të një ndryshimi më të gjerë në treg.

Raporti i Zenith thotë se ndërkohë që një pjesë e madhe e rritjes së reklamave në internet vjen nga bizneset e vogla lokale të gjitha buxhetet e tyre në platforma të tilla si Google dhe Facebook, shumica e markave të mëdha ende preferojnë të shpenzojnë shumicën e parave të tyre reklamuese në mediat tradicionale.

Burimi: The Guardian

SCAN