Situata alarmante me guida të palicencuara

Udhërrëfyes ta palicencuar, amatorët që marrin përpsipër guida turistike duke rrezikuar jetën e turistëve. Kjo ishte problematika e ngitur sot në programin “Pushime on Top”. Situata aktuale e guidave është alarmante, theksoi Zamos Pathara, Presidenti i Federatës afting Albania.

Ai shtoi se në Shqipëri 80% e udhërrëfyesve janë te palicencuar, të pa trajnuar dhe kjo ben që ata të jenë të pakuakifikuar për të përballuar veshtirësitë që mund të shoqërojnë turistët duke i ekspozuar ata me rreziqe të shumta, të cilave guidat nuk janë trajnuar ti bëjnë ball.

Nga ana tjetër nuk respektohet raporti në numër i udhërrëfyesit për numrin e turiste. Një udhërrëfyes duhet të ketë 8 persona jo më shumë, rregull që nuk respektohet në të shumtën e rasteve. Turistët e huaj janë më rigoroz në kërkesat që kanë kur marrin një guidë, ndërkohë shqiptarët refuzojne ti respektojne rregullat, të paktën aty ku ka elementë sigurie që duhen zbatuar.