Gjyqi/ Dënohet me burgim të përjetshëm bosi i drogës “El Chapo”

Një gjyqtar federal në Bruklin, N.Y., ka dënuar me burgim të  përjetshmëm bosin e drogës Joaquín “El Chapo” Guzmán i cili njihet si udhëheqësi e kartelit të Meksikës në Sinaloa. Një dënim i përjetshëm ishte i detyrueshëm thanë anëtarët e trupës gjyqësore.

Një nga pyetjet e vetme që mbeti pa përgjigje të mërkurën ishte nëse Guzmán, i cili nuk fliste gjatë gjyqit të tij të gjatë, do të fliste në gjykatë në atë që pritej të ishte paraqitja e tij e fundit publike para se të shkojë në burgun Supermax në Firence, Colo.

“Guzmán i tha gjykatësit të rrethit Brian Cogan përpara se të dënohej të mërkurën se atij iu mohua një gjykim i drejtë,” raporton The Associated Press, duke shtuar, “Ai tha se Cogan nuk arriti të hetojë tërësisht pretendimet për sjellje të pahijshme të jurisë në këtë rast”.

Guzmán, 62 vjeç, u ekstradua në Shtetet e Bashkuara në janar 2017. Kushtet e ekstradimit të tij përfshinin një premtim se autoritetet e SHBA nuk do të kërkonin dënimin me vdekje.

Një gjykatë federale e dënoi Guzmanin në shkurt, duke e gjetur atë fajtor për një sërë akuzash të rënda, ku 26 herë u akuzua për trafikim drogesi dhe një sërë vrasjesh. Dënimi i tij përfshinte krime si trafikimi i narkotikëve, duke përdorur armë zjarri në krimet e drogës dhe pastrimin e parave.

Duke folur përmes një përkthyesi pak para dënimit të së mërkurës, Guzmán tha në sallën e gjyqit në Bruklin, se burgimi i tij në SHBA kishte qenë “torturë psikologjike, emocionale dhe mendore 24 orë në ditë”.