E frikshme! Zbulohet nëndetësja me rrezatimi radioaktiv 800 000 herë më lartë se normalja

Një nëndetëse bërthamore sovjetike e Luftës së Ftohtë është gjetur në Detin e Norvegjisë. Studiuesit kanë zbuluar se kjo nëndetëse e mbytur 30 vite më parë në qendër të saj ka një rrezatim radioaktiviteti rreth 800 000 herë me të lartë se normaliteti.

Radioaktiviteti është zbuluar nga disa mostra të grumbulluara nga një robot nënujor të Institutit Norvegjez të Kërkimeve Detare (IMR). Megjithatë, sipas IMR nuk ka vend për tu shqetësuar pasi ky rrezatim nuk paraqet rrezik për shkak të thellësisë në ujë.

Nëndetësja është në një thellësi prej 1.680 metrash në detin norvegjez. Ajo i përket Rusisë dhe u mbyt në vitin 1989 ku brenda saj humbën jetën 42 anëtarët e ekuipazhit. Në trupin e nëndetëses ishin të montuara dy bomba bërthamore të cilat edhe pse kanë kaluar 30 vite ende lëshojnë një rrezatim super të madh.