SHBA nis hetimin për planin francez për të taksuar gjigantët e teknologjisë

Presidenti i SHBA Donald Trump urdhëroi një hetim mbi taksën e planifikuar të Francës mbi kompanitë e teknologjisë, një hetim që mund të çonte tarifa të reja nga SHBA ose kufizime të tjera tregtare. “Shtetet e Bashkuara janë shumë të shqetësuara se taksa e shërbimeve digjitale, e cila pritet të aprovohet të enjten nga Senati francez, synon në mënyrë të padrejtë kompanitë amerikane,” tha përfaqësuesi i tregtisë së SHBA Robert Lighthizer në një deklaratë duke njoftuar për hetimin. Kjo masë i jep Lighthizer deri në një vit kohë për të hetuar nëse plani digjital i taksave i Francës do të dëmtonte kompanitë e teknologjisë amerikane.

Hetimi “Seksioni 301” do të përcaktojë nëse taksa përbën një praktikë tregtare të padrejtë. Hetimet e mëparshme kanë mbuluar praktikat tregtare kineze dhe subvencionet e Bashkimit Europian në avionët e mëdhenj komercialë. Ministri francez i Financave Bruno Le Maire tha në mars se një taksë prej 3% mbi të ardhurat franceze të kompanive të mëdha të internetit mund të sjellë deri në 500 milionë euro në vit. USTR tha në një deklaratë se “shërbimet e mbuluara janë ato ku firmat amerikane janë udhëheqëse globale. Struktura e taksës së re të propozuar si dhe deklaratat e zyrtarëve sugjerojnë se Franca synon në mënyrë të padrejtë taksën në disa kompani të teknologjisë me bazë në SHBA “. Lighthizer tha se Trump “ka kërkuar që ne të hetojmë efektet e këtij legjislacioni dhe të përcaktojmë nëse është diskriminues apo i paarsyeshëm dhe ngarkon apo kufizon tregtinë e Shteteve të Bashkuara”.

Le Maire tha se taksa do të synonte rreth 30 kompani, kryesisht amerikane, por edhe kineze, gjermane, spanjolle dhe britanike, si dhe një firme franceze dhe disa firma me origjinë franceze që janë blerë nga kompani të huaja. Taksa do të prekë kompanitë me të paktën 750 milionë euro të ardhura vjetore dhe do të zbatohen për të ardhurat nga biznesi digjital, duke përfshirë reklamimin online.

Kompanitë siç janë Alphabet Inc (GOOGL.O) Google, Apple Inc (AAPL.O), Facebook Inc (FB.O) dhe Amazon.com Inc (AMZN.O) ka të ngjarë të jenë subjekt i taksës. Industria e teknologjisë lobi grup ITI, i cili përfaqëson Apple, Amazon, Google dhe kompanitë e tjera të teknologjisë, i bëri thirrje Shteteve të Bashkuara të mos përdorin tarifat në mosmarrëveshje. “Ne mbështesim përpjekjet e qeverisë së SHBA për të hetuar këto çështje komplekse tregtare, por kërkojnë që ajo të ndjekë hetimin e 301 në një frymë bashkëpunimi ndërkombëtar dhe pa përdorimin e tarifave si një ilaç”,tha Jennifer McCloskey, nënpresidenti i politikës së ITI. (Reuters)

/Material i përgatitur nga portali SCAN