Spanja bashkohet me Francën dhe Gjermaninë në garën për të ndërtuar avionin e ardhshëm luftarak të Europës

Spanja i bashkohet Francës dhe Gjermanisë në një projekt për të ndërtuar gjeneratën e ardhshme të avionëve luftarakë. Një model i raketave të reja u zbulua para Presidentit francez Emmanuel Macron Air Show të hënën në Paris. Ministrat e mbrojtjes nga të tre vendet nënshkruan një marrëveshje që shenjoi bashkëpunimin e tyre trepalësh.

Kjo ndodhi në një moment kur vendet europiane po kërkojnë të zhvillojnë pajisjet e tyre ushtarake në një botë gjithnjë e më të pasigurtë. Angazhimi i SHBA-së në NATO është vënë në pikëpyetje në dritën e sulmeve të Presidentit Trump, ndërsa Britania e Madhe po largohet nga BE dhe po sheh të krijojë vetë një avion luftarak. Projekti ka prodhuar tensione midis Francës dhe Gjermanisë që kur u nënshkrua midis presidentit Macron dhe kancelares Angela Merkel në korrik 2017. Përfshirja e Spanjës do të thotë se kompanitë spanjolle do të marrin pjesë në projekt, por detajet ende nuk janë zgjidhur.

Airbus thuhet se ka lobuar politikanët në Bundestagun gjerman për t’i bindur ata se miliarda euro të kërkuara për të zhvilluar dhe ndërtuar aeroplanin e ri do të jenë para të shpenzuara mirë. Plani thuhet gjithashtu se ka shfaqur pikëpamje të ndryshme midis Parisit dhe Berlinit mbi eksportet e armëve. Franca është e prirur që sistemet e armëve të zhvilluara së bashku të eksportohen në vende të treta, ndërkohë që politika e Gjermanisë është më kufizuese.

Burimi: Euronews