Bernie Senders po shet një fantazi socialiste që nuk mund të ekzistojë!

Në vitin 1941, Presidenti Franklin Roosevelt tha se Amerika duhet të mbrojë katër liri: liria e fjalës, liria e adhurimit, liria nga frika dhe liria nga frika. Ndërsa kandidon për president, senatori Bernie Sanders po paraqet “socializmin demokratik” të tij si një mënyrë për të përfunduar punën e FDR-së. Duke gjykuar nga fjalimi i Sanders që përcaktonte dhe konceptin e tij, ai ka shtuar një liri të pestë: liria nga faktet.

Përmes shmangies dhe shtrembërimit, Sanders pretendon se socializmi kurrë nuk ka provuar shtypjen ndaj lirisë dhe se kapitalizmi kurrë nuk ka çuar në një progres.

Nëse Sanders fiton kandidaturën demokratike, ai duhet të shpresojë që ekonomia të bjerë në recesion, sepse fjalimi i tij sugjeron se ideja e tij e vetme se si të luftojmë kundër një operatori gjatë një bumi ekonomik është të pohojmë se ajo nuk po ndodh. Është “një ekonomi e ashtuquajtur lulëzuese”, thotë Sanders, një që pasqyrohet në “numrat makroekonomikë”, por jo në jetën e njerëzve. Por duket se njerëzit vet nuk pajtohen. Sipas Gallup, 51% amerikanëve vlerësojnë ekonominë “të shkëlqyeshme” ose “të mirë”, numri më i madh që nga fillimi i vitit 2001. Gjatë viteve të fundit, Gallup ka gjetur gjithashtu se shumica e amerikanëve mendojnë se ekonomia po përmirësohet. Këto shifra më të mira që nga viti 2000.

Për të shitur idenë e socializmit, Sanders nuk dëshiron vetëm ekonominë e mirë të sotme. Ai thotë se ne kemi pasur një stanjacion shumë të gjatë: “Paga mesatare e punëtorit amerikan në dollarë realë nuk është më e lartë se 46 vjet më parë dhe miliona njerëz janë të detyruar të punojnë dy ose tre vende pune vetëm për të mbijetuar”.

Sanders mund të arrijë përfundimin e tij mbi pagat vetëm duke shpërfillur përfitimet jo-pagë, të tilla si kujdesi shëndetësor dhe duke përdorur një definicion të ndryshëm për inflacionin sesa ai që Rezerva Federale dhe Zyra e Buxhetit të Kongresit preferojnë. Përdorni një masë inflacioni që korrigjon mangësitë teknike të masave të vjetra dhe paga mesatare është rritur me më shumë se 20 përqind gjatë 46 viteve të fundit. Meqenëse përfitimet janë rritur si përqindje e kompensimit, kompensimi mesatar pothuajse me siguri është rritur edhe më shumë. Sa për njerëzit që mbajnë më shumë se një punë: Ata janë 5 përqind e të gjithë punëtorëve dhe përqindja ka rënë gjatë çerek shekullit të fundit.

Senatori e shtrembëron të vërtetën edhe kur është fjala për zgjedhjet tona politike. Siç thotë ai, bota ka dy opsione: autoritarizmin e krahut të djathtë ose socializmin demokratik. Ai paraqet një botë ku fenomenin e autoritarizmit të krahut të majtë nuk ka ekzistuar kurrë.

Në spektrin nga socializmi i pastër deri tek kapitalizmi i pastër, presidentët e fundit të demokratëve ishin më afër fundit të majtë sesa republikanët. Por ata e dinin se do përkraheshin nga publiku amerikan. Sanders nuk tregon ndonjë dëshmi të pajtimit me elektoratin. Pikëpamja e tij për elektoratin mund të jetë e shkëputur nga realiteti si pikëpamja e tij për kapitalizmin dhe socializmin.

/ SCAN