Cikli mujor ekziston edhe tek meshkujt

Në dukje e pabesueshme por përtej mungesës së dukshme të faktorit të gjakut, një cikël mujor hormonal tek meshkujt ekziston. Protagonisti kryesor  i luhatjeve hormonale, të cilat regjistrohen mesatarisht katër herë në ditë, është testosteroni. Ky hormon merr rëndësi të konsiderueshme në përgjithësi për nivelin e vitalitetit të personit.

Disa nga shkaqet munhd të përmendim: hiperndjeshmëri, lodhje, nervozizëm dhe emocion.

Ekzistojnë dy lloje stresi: shpjegon,  prof. Peter Schlegel, nga departamenti i Urologjisë në Universitetin Cornell, në Nju Jork.

Një lloj, mund të themi, pozitiv, ndaj asaj me të cilën duhet të përballemi gjatë ditës, të aftë për të kryer një funksion të dobishëm, sepse në njëfarë kuptimi na shtyn të përballojmë situatën dhe na motivon të japim më të mirën. Kjo është ajo që ne e quajmë eustron, një term i shpikur nga endokrinologu Hans Selye. Fjalë për fjalë, nga greqishtja,” stresi i mirë”.

Çrregullimi, nga ana tjetër, paraqet një gjendje negative që vazhdon edhe kur situata e stresit ka mbaruar. Prodhimi i kortizolit, i lidhur me faktin se përjeton situata stresuese, rrit nervozizmin.

Burrat më të ndjeshëm mund ta kenë më të vështirë për të menaxhuar ankthin dhe mbi të gjitha përpiqen të kenë një gjendje shpirtërore të qëndrueshme.

Përgjigjet e alarmit të trupit janë një mesazh se si trupi reagon ndaj stresit. Për këtë arsye, shumë njerëz mund të duken nervozë, të paqëndrueshëm dhe të shqetësuar.