Cili është i vetmi pozicion në banka që dominohet nga femrat?

Financa është një fushë e dominuar kryesisht nga meshkujt. Por ka një qoshe ku gratë kryesojnë: bota virtuale e asistentëve dixhitalë.

Klientët e Bankës së Amerikës Corp mund të kërkojnë për ‘Erica-n’. Ndërsa në Paris, prej mijëvjeçarësh me kursimet e tyre në bankën Hello! Klientët kërkojnë ‘HelloiZ’ (që shqiptohet “Eloise”). Ndërsa në Zvicër tek banka HSBC Holdings Plc është ‘Amy’ gjithnjë e gatshme me këshilla për klientin. Në Suedi, Aida e SEB disponibël për çdo paqartësi. Ndërkohë, në katin tregtar të AllianceBernstein Holding LP, është Abbie që ndihmon tregtarët e lidhjeve me marrëveshjet e tyre.

Për një industri ku burrat i tejkalojnë gratë me një raport tre me një në nivelet e mësipërme, tendenca për t’u dhënë asistentëve virtuale emra, atribuime karakteri dhe në disa raste edhe zëra femëror, po i nënshtrohet një shqyrtimi më të madh për krijimin e stereotipave gjinore.

Kjo nuk është domosdoshmërisht e habitshme për një industri ku mosbalancimi gjinor është ngulitur prej kohësh. Përveç tendencës së roleve menaxheriale të udhëhequra nga meshkuj, sipas firmës këshilluese Mercer, ekzistojnë dy femra për çdo mashkull në rolin e stafit të suportit individual nëpër banka.

Zyrtarët bankarë të intervistuar thanë se nuk e konsideronin politikën gjinore të botëve të tyre në mënyrë eksplicite dhe zgjodhën personat femra për arsye të markës ose për shkak se gjatë hulumtimit të tregut, klientët u përgjigjen më mirë emrave dhe zërave femëror.

Burimi: Bloomberg / SCAN