Pas një sulmi të dyshuar rus në internet, këtij vendi iu deshën disa hapa të mëdha për të ndaluar një tjetër

Kur autoritetet estoneze vendosën statujën e një ushtari sovjetik në një vend më pak të shquar në prill të vitit 2007, popullsia etnike ruse e vendit hyri në rrugë për të protestuar.

Kjo është quajtur lufta e parë kibernetike në botë dhe filloi me zhvendosjen e një memoriali të Luftës Sovjetike në Talin, Estoni.

Më vonë, brenda disa ditësh faqet e internetit të parlamentit të Estonisë, ministrive, bankave dhe gazetave dolën jashtë funksionit. Megjithëse nuk është konfirmuar kurrë, mendohet se ka qenë Rusia pas këtyre sulmeve kibernetike.

Incidenti shërbeu si një thirrje zgjimi për kombin e vogël baltik që ishte një shoqëri e zhvilluar digjitale. Estonia vendosi të ndërmarrë hapa të mëdhenj për të krijuar një strategji të sigurisë në internet.

“Në atë kohë, qasja në internet ishte shumë kombëtare,” tha Siim Alatalu, hulumtues i lartë i Degës së Strategjisë në Qendrën e Përsosmërisë Kibernetike të Bashkëpunimit të NATO-s (CCDCOE), e cila u hap në Talin në 2008.

Alatalu tha se sulmet kibernetike të vitit 2007 ndihmuan në krijimin e një njësie të përhershme të NATO-s e fokusuar në rritjen e sigurisë kibernetike. CCDCOE kryen stërvitje në shkallë të gjerë të mbrojtjes kibernetike, edhe pse nuk është teknikisht një njësi operative e NATO-s.