Jupiteri dhe Saturni “shtynë” planetët e tjerë larg diellit në fillim të universit

Kaosi në fillim të sistemit tonë diellor mund të ketë qenë më i shkurtër, por më i dhunshëm se sa është menduar më parë.

Në këtë përfundim, kanë arritur hulumtuesit që studiojnë asteroidin e vetmuar në brezin orbital Trojan të Jupiterit.

Një studim i ri mbi astronomin bërthamor Patroclus-Menoetius zbulon se brenda 100 milion viteve të ekzistencës së sistemit diellor, Jupiteri dhe Saturni shtynë Uranin dhe Neptunun larg nga dielli drejt rripit të Kuiperit, një masë e trupave qiellorë të parëndësishëm.

Asteroidi “dyjor” përbëhet nga një çifti trupash qiellor, të dy afërsisht 100 km në diametër që gjenden brenda rripit Trojan të Jupiter.

Kjo masë orbiton diellin njësoj si gjiganti i gazit në sistemin tonë diellor.