Shtatë viktimat e shpikjeve të veta

Këta janë shtatë shpikësit e mëdhenj që kanë lënë gjumë në histori, por që kanë humbur jetën nga shpikjet e tyre.

1. Frances Edkar Stanley – Krijuesi i një prej makinave të para në botë, arriti të shkruajë historinë në 1896, duke shpikur një nga automjetet e para me avull në histori. Por disa vjet më vonë, duke ngarë një nga makinat e kompanisë së tij, u përplas në trotuar, duke humbur jetën.

2. William Bullock – Bullock në 1863 krijoi shtypshkronjën e parë moderne, duke botuar Librin Publik të Filadelfias. Disa vjet më vonë, shpikja e tij do ti merrte jetën. Më 3 prill 1867, këmbët e tij u kapën në shiritat e makinës, duke plagosur rëndë atë dhe më 12 prill ai vdiq gjatë operacionit.

3. Thomas Andrew – Frymëzues dhe krijues i anijes më të madhe në histori, Titanikut. Ai ishte në  anijë në udhëtimin e saj të parë kur hasi në ajsberg, gjë që çoi në fundosjen e saj. Andreë, pasi u përpoq të shpëtonte sa më shumë pasagjerë, shkoi në një dhomë të Titanikut dhe qëndroi aty derisa anija u mbyt më 15 prill 1912. Andreë ishte një nga 1500 personat që humbën jetën në këtë aksident.

4.Henry Smolinsky, Halle Blake – Të dy burrat, të diplomuarit e aeronautikës, arritën të krijonin AVE Mizar, një kombinim avioni dhe makine, i cili shpejt tërhoqi interes të madh nga investitorët potencialë. Megjithatë, gjatë një fluturimi testimi në Kaliforni në shtator 1973, krahët e “avionit” u shkëputën, duke çuar në rrëzimin dhe vdekjen e dy shpikësve.

5.Lilianethal – Krijuesi i avionit të parë pa motor arriti të përfundojë të paktën 2,000 fluturime të suksesshme para mëngjesit fatale të 9 gushtit 1896, kur humbi kontrollin, duke gjetur vdekjen e menjëhershme në periferi të Berlinit.

6.Marie Curie – Marie Curie është deri më sot një ndër përfaqësueset më të rëndësishëm të shkencës. Me ndihmën e bashkëshortit të saj Petrus Curie, për herë të parë kanë qenë në gjendje të izolojnë dhe identifikojnë elementë kimikë, si radio dhe poloni, duke arritur të fitojnë dy çmime të ndryshme Nobel. Por me radioaktivitetin dhe ekspozimin e saj të madh ndaj çoi në vdekjen e saj në vitin 1934 nga leuçemia.

7.Franz Racker – Shpikësi francez (me prejardhje austriake) punoi për vite me rradhë si një rrobaqepës në Paris, kur vendosi të shkruante histori dhe të krijonte rrobat e para që mund të përdoreshin si parashutë. Duke bërë disa teste në ndërtesën e banesës, ai vendosi të testonte zyrtarisht veshjen parashutë, duke kërcyer nga kulla Eifel. Parashuta nuk u hap dhe kështu Rickert duke rënë nga një lartësi prej 57 metrash humbi jetën në shkurt  4 shkurt 1912.