Fisi tribu heq dorë nga tradita e gjuetisë për të ruajtur natyrën

Një fis në shtetin veri-perëndimor indian të Nagaland-t hoqi dorë nga tradita e lashtë e gjuetisë për të mbrojtur kafshët e egra. Fotografi Sayan Hazra kronikon jetën në fshat pasi hoqën dorën nga praktika. Në një kohë, 76-vjeçari Chaiyievi Zhiinyii ishte një gjuetar i aftë. Por ai hoqi dorë nga gjuetia në vitin 2001.

Fisi Khonoma hoqi dorë nga ajo që ishte një burim i rëndësishëm jetese rreth 20 vjet më parë për të krijuar një ekosistem më të qëndrueshëm për gjeneratat e ardhshme. Për shekuj me radhë, shumë në fshatin e largët, kodrinor kaloi shumicën e kohës në gjueti. Ata vranë kafshët për ushqim, por edhe për faktin se kjo metodë ishte një traditë dhe një mënyrë jetese.

E gjitha filloi në vitin 1993, kur disa banorë filluan një fushatë për të ndaluar gjuetinë. Ata u nxitën të vepronin pasi zbuluan se Tragopanët me ngjyrë gri, një lloj fazani, ishin një specie e rrezikuar. Rajoni është shtëpia e disa qindra zogjve, por ato janë vrarë shpesh për mishin e tyre. Si rezultat i fushatës nga disa njerëz të fisit, këshilli i fshatit vendosi të rrethojë rreth 20 km katrore, ku nuk do të lejohej gjuetia. Gjatë këtyre viteve, Këshilli ka vendosur të ndalojë prerjen dhe djegien e xhunglës si dhe çdo lloj veprimtare tregtare që shfrytëzon burimet natyrore dhe pyjet që rrethojnë fshatin.