Studimi i ri/ Ushqimet që na na bëjnë më të lumtur se zakonisht

Shumë studime të mëparshme kanë vënë në dukje nevojën e frutave dhe perimeve në dietë për të mirën e shëndetit të përgjithshëm.

Deri më tani është rekomanduar që marrja minimale ditore e frutave dhe perimeve në dietë të jetë pesë ushqime. Megjithatë, hulumtimet e fundit tregojnë se kjo duhet të rritet në 8. Tre ushqime të tjera, sipas hulumtimit, na bëjnë më të lumtur se zakonisht.

Një dietë vegjetariane ose dietë me shumë fruta dhe perime rekomandohet si parandaluese dhe si një terapi për sëmundjet e zemrës ose kancerin. Megjithatë, problemet me këto dieta janë afatgjata duke pritur efektet e një diete të tillë, mund të shkojnë nga 2 deri në 10 vjet.

Hulumtimi sugjeron që përmirësimi i efektit psikologjik të ushqyerjes së më shumë frutave dhe perimeve mund të shihet më herët. Hulumtimet nga Britania e Madhe dhe Australia përcollën ndryshimet në 12,385 pjesëmarrës në formën e kënaqësisë personale dhe lumturisë me marrjen e përditshme të frutave dhe perimeve.

U zbulua se 85% e pjesëmarrësve kishin më pak se tre ushqime të frutave dhe 60% më pak se tre artikuj ushqimorë në ditë. Vetëm një numër i vogël i pjesëmarrësve, 1,83%, kishin 5 ose më shumë artikuj ushqimorë në ditë, dhe 7,75% më shumë se 5 artikuj ushqimorë në ditë.

Një studim që do të publikohet, tregon vetëm përfitimet e 8 ushqimeve të frutave dhe perimeve çdo ditë – në formën e kënaqësisë dhe lumturisë.

Më shumë fruta dhe perime në dietë përmirësojnë nivelin e lumturisë shumë më shpejt sesa përmirësimi i shëndetit të trupit.

Ekziston gjithashtu një njoftim i mundshëm që ky hulumtim duhet të lidhet me studimet antioksiduese që tregojnë marrëdhëniet midis optimizmit dhe karotenoideve në gjak. Karotenoidet janë pigmente organike të kuqe, portokalli dhe të verdhë, në varësi të llojit të frutave dhe perimeve që përdoren.

Së fundi, thuhet se marrja më e madhe e frutave dhe perimeve në të ushqyerit zvogëlon rrezikun e sulmit në tru me 40% dhe nga disa lloje të kancerit deri në 20%.