“Armiqtë pranë Arktikut”, SHBA riaktivizon “Flotën e Dytë” me 126 anije

Vetëm shtatë vjet pas mbylljes së operacioneve, flota e dytë amerikane është ringjallur zyrtarisht, me admiralin e saj duke kërkuar ta shndërrojë atë në një forcë kërcënuese “të gatshme për të luftuar” çdo “aktor keqdashës” që mund të lundrojë në Atlantikun e Veriut.

Duke u frikësuar se “disa aktorë keqdashës” në skenën botërore “kërcënojnë liritë e të drejtës së parë që ne mbajmë të shenjtë” dhe po kërkojnë të “minojnë dhe rishkruajnë” rendin botëror të krijuar nga SHBA, zëvendësadministratori Andrew Lewis, premtoi të “ndërtojë një flotë që është gati për të luftuar “përgjatë një shtrirjeje që shtrihet nga Bregu Lindor i SHBA-së deri në Detin Barents, pranë brigjeve të Norvegjisë dhe Rusisë, pranë Rrethi Arktik.

“Ne do të rindërtojmë në mënyrë agresive dhe të shpejtë këtë komandë në një organizatë operative luftarake”, njoftoi Lewis, pasi ai mori përgjegjësinë për Flotën e Dytë në ceremoninë e themelimit në Stacionin Detar Norfolk, Virginia. Flota, e cila më parë kishte 126 anije dhe nëndetëse në shërbim, do të “ndihmojë përsëri për të ruajtur epërsinë detare të Amerikës”, tha të premten shefi i Operacioneve Detare Admirali John Richardson. “Një flotë e re e dytë rrit fleksibilitetin tonë strategjik për t’u përgjigjur – nga bregu lindor deri në detin Barents”.

Pasi flota u shpërbë në vitin 2011 për të kursyer kostot gjatë “rivendosjes” së propozuar nga administrata Obama me Rusinë, pjesa më e madhe e personelit të saj, anije luftarake dhe përgjegjësi u transferuan në Komandën e Forcave Fleet.

Ndërkohë që ende nuk është njoftuar se cilat hardware do të kthehet nën komandën e saj, në një moment Flota e Dytë ka pasur më shumë se 90,000 anëtarë personeli. Anijet e Aegis-it të flotës gjithashtu parashikonin aftësitë e mbrojtjes së raketave balistike detare amerikane. Gjatë viteve të fundit, veçanërisht pas shpërthimit të “Russiagate” me ardhjen e administratës Trump, SHBA dhe aleatët e saj kanë akuzuar gjithnjë e më shumë Rusinë agresive dhe kërcënuese ndaj fqinjëve, ngadalë dhe gradualisht duke rritur aftësitë e tyre ushtarake përgjatë kufijve të saj nën këtë pretekst.

Moska insiston se është detyruar të reformojë ushtrinë e saj dhe të zhvillojë sisteme të reja të armëve, pas mosrespektimit të shqetësimeve të Kremlinit kur Uashingtoni u tërhoq në mënyrë të njëanshme nga traktati ABM në 2002. Rusia vazhdon të trajtojë sistemin global të raketave, duke përfshirë vendet në Alaskë, Rumani dhe Poloni, si dhe anijet e afta për Aegis, si një kërcënim potencial i sigurisë kombëtare që minon pengesën e ndërsjellë dhe barazinë e fuqisë – dhe mund të ulë pragun e përdorimit të armëve bërthamore duke i dhënë Uashingtonit një ndjenjë të rremë të pathyeshmërisë.