I ndau lufta, por nënë e bir bashkohen sërish pas 68 vitesh

Një nënë 92-vjeçare ka shpërthyer në lot kur përqafoi djalin e saj të humbur në një resort pushimi në Korenë e Veriut të hënën.

Lee kishte pritur 68 vjet për këtë moment, pasi të dy u ndanë gjatë Luftës së Koresë gjatë viteve 1950-1953 dhe u bllokuan në të dyja anët e zonës së çmilitarizuar (DMZ), e cila tani ndan dy koreatë.

Sang Chol ishte vetëm 4-vjeç kur e pa për herë të fundit nënën e tij, ndërsa tani është 72-vjeç.

Ai mbeti në anën e kufirit të Koresë së Veriut ndërsa nëna e tij në Korenë e Jugut.

Të hënën Sang Chol u ul duke pritur Lee të mbërrinte. Ajo shkoi për ta takuar së bashku me dy vajzat e saj që u rritën në Korenë e Jugut.

Ata ishin midis familjeve të shumta që u bashkuan në një vendpushim pranë malit Kumgang, ku autobusët e mbushur me koreano-veriorë që mbërritën mëngjesin e së hënës.

Ishin 89 familje me fat që u përzgjodhën nga më shumë se 57.000 aplikues për ribashkim, të dakorduara sipas Deklaratës së Panmunjom, të nënshkruar nga Presidenti i Koresë së Jugut Hënë Jae-in dhe udhëheqësi i Koresë së Veriut Kim Jong Un gjatë një samiti historik më parë këtë vit.

Më shumë se 60% e atyre që kërkojnë ribashkime janë mbi 80 vjeç dhe u shoqëruan në udhëtimin me autobus në veri nga fëmijët apo të afërmit.

Ata u përzgjodhën rastësht dhe më i vjetri i grupit është në moshën 101 vjeçare. Familjet e ndara janë viktima qëndrimeve politike që mbahen prej dhjetëvjetësh midis fqinjëve.

Të dy Koretë, të cilat teknikisht janë ende në luftë, kanë organizuar ribashkime familjare edhe më parë, por ky ribashkim është i pari që nga 2015-ta.