10 gabimet që duhet të shmangen në plazh

Të qëndroni shtrirë për orë të tëra, të shuani etjen me pije me sheqer, si dhe të blini ushqime nga shitësit e rrugëve.

Edhe në plazh mund të “bëni gabime pa dashje që dëmtojnë shëndetin dhe linjat, duke rrezikuar që pushimet tona të jenë më pak fitimprurëse”. Paralajmërimi vjen nga Serena Missori, specialiste e endokrinologjisë, diabetologjisë dhe të të ushqyerit dhe autore e librit ‘Stërvituni, hani dhe buzëqeshni’, që ilustron 10 gabimet më të shpeshta në plazh. Ja incidentet që mund të shmangen me disa masa paraprake të vogla:

1)Ekspozimi i trupit për shumë orë në diell favorizon vasodilimin: është më mirë të lagni këmbët shumë shpesh për të shmangur mbajtjen e lëngjeve sidomos në kavilje dhe në këmbë. Të paktën çdo 45 minuta të ekspozimit ndaj diellit duhet të qëndroni 15 minuta në det, qoftë në një vend, qoftë duke ecur;

2)Të hash shpesh dhe gjithçka, dhe pa lëvizur favorizon një shtim peshe të padëshirueshëm. Të fusni shpatullat në ujë (të zhytur deri në ijë, favorizon rimodelimin dhe humbjen e peshës së kofshëve dhe mollaqeve. Më mirë 20 përsëritje për 4 herë për çdo ditë të qëndrimit në det: kjo do t’ju ndihmojë të merrni lëkurë më të mprehtë dhe të zbutur;

3)Është gjithashtu e gabuar të hani shumë fruta pa pirë sasinë e duhur të ujit: frutat përmbajnë shumë sheqerna në një mënyrë të koncentruar. Nëse nuk e pini pjesën e duhur të ujit së bashku me frutin, – paralajmëron ekspertja, – favorizon dehidratimin që nganjëherë mund të rezultojë në çrregullime të padëshiruara të zorrëve. Idealja do të ishte të pinit një gotë ujë për çdo 150g fruta;

4)Mos hani dhe pini ushqime dhe pije të ftohta: përfshin një goditje termike që mund të shkaktojë mbingarkesë, dhimbje abdominale dhe nganjëherë edhe lodhje. Sigurohuni të paktën që temperatura e pijeve dhe ushqimit të jetë e ngjashme me temperaturën e trupit;

5)Pirja vetëm e pijeve me sheqer nxit dehidratimin. Shpesh duhet të pini ujë dhe limon, sepse janë pastrues, aktivizojnë metabolizmin dhe ju mbajnë të hidratuar;

6)U thoni jo qeseve, merreni ushqimin me vete në plazh në çanta termike me akull: në këtë mënyrë shmanget përhapja bakteriale e frutave dhe perimeve dhe prishja e gjërave të tjera që mund të shkaktojnë dhimbje abdominale dhe diarre;

7)Është e gabuar të mos e freskoni kokën tuaj, kur jeni nën ombrellë, duke besuar që jeni të mbrojtur: goditjet e nxehtësisë dhe të diellit janë gjithmonë të përgjuara dhe shkaktojnë dhimbje koke, marramendje, ethe, vjellje e kështu me radhë; duke mbajtur një kapele të lagur në kokë do ta largoni këtë rrezik;

8)I thoni jo ushqimit të shitur në plazh nga shitësit e rrugëve që i nënshtrohen kontaminimit, ruajtjes së gabuar dhe mungesës së kontrolleve shëndetësore: është e preferueshme të blini ushqime nga shitësit e autorizuar ose të merrni nga shtëpia për të shmangur problemet e tretjes dhe infeksionet e mundshme;

9)Është e gabuar të mos bëni dush pas notit në det: dushi heq çdo ndotës që ka mbetur në lëkurë, hollon bakteret me të cilat vjen në kontakt dhe heq kripën që than lëkurën;

10)Gabimi i fundit: të mos pish pas notit në det. Shumë shpesh gjatë notit ndodh që të gëlltisim ujin e detit që është i ndotur gjithmonë nga mikrobet, sidomos Escherichia coli. Pirja pas larjes hollon ngarkesën e mundshme bakteriale, duke hequr rrezikun e infektimit të zorrëve kontraktuese, përfundon Missori.