Një App llogarit shanset për të pasur një ishemi brenda 5 ose 10 vjetësh

Shkarkohet falas dhe ndihmon në përputhje me faktorët e rrezikut individual, të modifikueshëm ose jo:  regjistron zakonet e përdoruesit gjatë një periudhe prej dymbëdhjetë muajsh

A kam rrezik që të pësoj një goditje në tru ose një infarkt? Një tregues mund të jepet nga aplikacioni Riskometer, i sponsorizuar nga Organizata Botërore e Stroke dhe e përkthyer në disa gjuhë, duke përfshirë edhe Italinë. Një instrument që mat shanset për të pasur dy sëmundjet më të mundshme, më serioze, por edhe më të shmangshme të enëve të gjakut.

Faktorët e rrezikut të ndryshueshëm

Iktusi (ishemia) është një vrasës i heshtur – shpjegojnë autorët e aplikacionit – që prek 16 milionë njerëz çdo vit në botë. Një në gjashtë njerëz, mesatarisht, është i destinuar të ketë një goditje gjatë jetës dhe çdo 6 sekonda dikush vdes për shkak të ndërprerjes së rrjedhjes së gjakut në tru. 80% e rasteve mund të parandalohen, duke ndërhyrë në disa faktorë të rrezikut: pirjen e duhanit, ushqimin e pabalancuar për sasinë ose cilësinë, jetën sedentare, stresin, diabetin, presionin e lartë të gjakut, nivelet e larta të kolesterolit për një kohë të gjatë në gjak dhe abuzimin me drogën. Aplikacioni regjistron aktivitetet e personit dhe çdo ndryshim në zakonet e tyre dhe gjendjen shëndetësore gjatë një periudhe prej 12 muajsh; ai siguron informacion mbi nivelin e rrezikut individual dhe mbi faktorët që mund të ndikojnë (modifikohen ose jo), duke rritur njëri-tjetrin dhe duke rritur kështu shanset për një ngjarje kardio ose cerebrovaskulare.

“Rezultati shumë i rreptë”

Pasi të keni futur të dhënat tuaja, Riskometer do të lëshojë “dënimin”: dy vlera numerike në përqindje (nga 0 në 100) që përfaqësojnë rrezikun absolut të një individi për të pësuar iktus ose infarkt në periudhën 5 deri në 10 vjet dhe një përqindje tjetër që tregon rrezikun relativ ndaj një individi të të njëjtës moshë dhe gjini që nuk ka të njëjtët faktorë rreziku. “Informacioni për t’u përfshirë është shumë i madh, nga prania e mundshme e sëmundjeve në familje ndaj traumave të mëparshme, nga zakonet e të ngrënit në aktivitet fizik – shpjegon Paola Santalucia, neurolog, kardiolog dhe zëvendëspresident i Shoqatës për luftën kundër trombozës dhe sëmundjet kardiovaskulare – Onlus (Alt). – Nëse subjekti është i vjetër, ai duhet të ndihmohet nga dikush që përdor aplikacionin, i cili mund të shtrihet tek të gjithë anëtarët e familjes nga një smartfon i vetëm. Theksoj se, përballë informatave të vërteta nga personi, aplikacioni është në gjendje të japë një rezultat shumë të rreptë, bazuar në prova shkencore dhe udhëzime të njohura. Për më tepër, në disa vende për momentin ai është i vetmi mjet edukativ kundër iktusit dhe infarktit në zemër, duke pasur parasysh sasinë e informatave të dobishme që përmban dhe shpërblimin e tij. Për më tepër, në disa vende në këtë moment ai është i vetmi mjet edukativ kundër goditjes dhe goditjes së zemrës, duke pasur parasysh sasinë e informatave të dobishme që përmban dhe shpërblimin e saj. Në vitin 2015, viti në të cilin u zhvillua versioni në gjuhën angleze, u votua si aplikacioni më i mirë mjekësor. Tani do të ishte e rëndësishme për ta vërtetuar atë në vende të veçanta. Tani për tani kjo analizë është bërë vetëm në Zelandën e Re, mendoj se së shpejti do të jetë në gjendje të vijë edhe në Itali”.

Vendimtare edhe disa minuta

Për më tepër, Riskometer (për Apple dhe Android) mëson të njohësh simptomat e goditjes për të thirrur menjëherë për ndihmë: edhe disa minuta mund të jenë vendimtare për të shpëtuar jetën e një personi ose për të parandaluar paaftësitë e rënda. “Ne jemi krenar që kemi kontribuar në përhapjen e Riskometer duke e bërë atë të arritshëm edhe në versionin italian, – nënvizon Lidia Rota Vender, presidente e Shoqatës për luftën kundër trombozës, – sepse edhe studimet më të fundit konfirmojnë se në 80 vetë nga 100 iktusi nuk është vetëm i parandalueshëm, por mbi të gjitha i shmangshëm: ‘aplikacioni’ mund të shkarkohet falas dhe ndihmon në ‘grupimin’ e faktorëve të rrezikut individual, të modifikueshëm dhe jo të modifikueshëm. Ofron informacionin dhe motivimin e nevojshëm për të ndryshuar ato që lidhen kryesisht me stilin e jetës”.

Hulumtime botërore

Aplikimi u konceptua dhe u zhvillua nga Valery Feigin i Universitetit të Auckland, Zelanda e Re, në bashkëpunim me Aut Enterprises dhe Shoqatën e Arsimit të Zërit të Zelandës së Re; sponsorizohet nga: Federata e Fjalëve të Neurologjisë, Shoqata Ndërkombëtare e Neurologjisë dhe Epidemiologjisë, nga Organizata Europiane e Stroke. “Të dhënat e mbledhura përmes aplikacionit do të lejojnë ata që do ta përdorin atë, me pëlqimin paraprak, për të marrë pjesë në një hulumtim mbarëbotëror që përfshin 160 vende, që synojnë të kuptojnë më thellë faktorët e rrezikut që mund të shkaktojnë goditje ose sulm në zemër”, shpjegon Paola Santalucia. – Projekti do të ndihmojë studiuesit dhe klinikët që të ndjekin strategjitë e parandalimit dhe trajtimit shumë të saktë bazuar në ekzaminimin e një numri të madh të profileve individuale që rrezikojnë”.