Media italiane: Krimi shqiptar po gllabëron Europën

Sipas raporteve ndërkombëtare krimi i organizuar shqiptar është shumë aktiv në trafikun e drogës.

Përveç prodhimit të kanabisit vendas, kanë krijuar dhe rrugë të rëndësishme nga Amerika e Jugut

Nga Osservatorio Balcani e Caucaso dhe burime të Remocontro.

Shqipëria, vendi udhëheqës në trafikun e drogës

Krimit shqiptar po pushton Evropën. ‘Organizatat kriminale shqiptare kontrollojnë territoret, bëjnë investime të konsiderueshme dhe ndikojnë në mënyrë aktive në politikën shqiptare’, thotë ‘Shoqëria e Hapur’, në një raport mbi evoluimin e krimit të organizuar në Shqipëri. Financuar nga prodhimi dhe trafikimi i kanabisit, grupet kriminale kanë marrë një rol udhëheqës në ekonominë dhe shoqërinë e vendit.

‘Shqipëria në hartën globale të drogës vjen si një vend prodhues dhe nyje e shpërndarjes. Prodhimi i kanabisit dhe eksportet në Evropë, si vend transit për heroinën afgane dhe kokainë’, shkruante në raportin e tij në mars të vitit 2018, Departamenti i Shtetit të SHBA.

Vendi është konfirmuar në këtë fushë edhe në Raportin Botëror për Drogat në vitin 2017 të Kombeve të Bashkuara. ‘Përfshirja e grupeve kriminale Shqiptarët në të gjithë trafikimin e madh të drogës në Evropë (heroinë, kokainë, kanabis)’, shkruhet në raport.

Dhe për ‘prova të tjera konkrete’, ironikishit, Giovanni Vale dhe Laetitia Moreni të OBC thonë se mjafton të shfletoni e të lexoni lajmet për konfiskime të mëdha të kokainës në Shqipëri ose vdekjet e dyshimta të shqiptarëve në Amerikën e Jugut.

https://www.balcanicaucaso.org/aree/Albania/La-criminalita-albanese-alla-conquista-dell-Europa-189434

Hegjemonia në Europë

Për Agjencinë Kombëtare të Krimit Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar, NCA, ‘kriminelët ballkanikë po formojnë marrëdhënie të drejtpërdrejta me furnizuesit e kokainës në Amerikën Latine. Kërcënimi i grupeve kriminale shqiptare është i rëndësishëm. Londra është qendra e tyre kryesore’.

Në Lozanë, policia e Kantonit të Vaud-it se ‘shqiptarët dhe kosovarët janë ‘makina’ në rrjetin e importit dhe shpërndarjen e heroinës, dhe shkatërruar trafikantët e tjerë në Zvicër në mes të 1999 dhe 2000’.

‘Shqipëria shërben si bazë për operacionet e organizatave rajonale kriminale’, vëren Departamenti Amerikan i Shtetit. Riciklimi i thjeshtë i parave të pista, por për të bërë çfarë? Shoqëria e Hapur sugjeron shikimin e investimeve në pasuri të paluajtshme, kazino, qendrat e basteve. Saktësisht nuk dihet ende se si Departamenti i Shtetit e zbulon faktin që në raportin e tij, gjithashtu denoncon pamundësinë e qeverisë shqiptare për të luftën kundër pastrimit të parave.

Tregu i droguar i pasurive të paluajtshme dhe leku më i fortë se dollari

‘Paratë e drogës kanë shtrembëruar sistemin: aktivitetet e financuara me paratë e krimit,  konkurrenca dhe drogës, nga një problem kriminal, po kthehet në një problem social’, thotë Carloalberto Rossi, një nga themeluesit e portalit shqiptar Exit.al. Dhe shembulli është bumi i pasurive të paluajtshme, një përzierje mes parave jo transparente, që është kritikuar shumë edhe nga Fondi Monetar Ndërkombëtar. Një tjetër sinjal alarmant, janë operacionet në ‘lek’, monedha kombëtare shqiptare: kursi i këmbimit i lekut / euro prej vitesh është i qëndrueshëm rreth 140 lek për çdo euro.

Por në qershor, Banka Qendrore e Tiranës u desh të ndërhynte për të ndalur rritjen e monedhës shqiptare. Sot 126 lekë janë të mjaftueshme për të blerë një euro. Shumë, shumë valutë e huaj (nga drogat) në treg.

Marrë nga Remocontro.it-Përgatiti: SYRI.net