Studimi: Fëmijët konsumojnë 5 herë më shumë sheqer gjatë pushimeve verore

Akulloret dhe pijet me sheqer janë shkaktarët më të mëdhenj, nga të cilët një në 10 prindër raportojnë se fëmija i tyre konsumon tepër ëmbëlsira gjatë pushimeve të tyre të shkollës. Prindërit britanikë do të lejojnë që fëmijët e tyre të konsumojnë deri në pesë herë më shumë sheqer gjatë pushimeve verore, ashtu siç mund të kishte qenë edhe në ndonjë periudhë tjetër të vitit, kjo sipas një sondazhi të ri.

Një sondazh nga 1.000 prindërve me fëmijë nga mosha dy deri në 17 vjeç, ka gjetur se konsumimi i sheqerit do të rritet ndjeshëm gjatë pushimeve të shkollës. Një e katërta e prindërve u shprehën se fëmija e tyre ha shumë ëmbëlsira gjatë pushimeve verore. “Pas një periudhe të gjatë të rritjes së sasisë së sheqerit, pushimet verore janë një nga kohët më vitale të vitit për të rezervuar një kontroll tek dentisti për fëmijët tuaj”, tha Nyree Whitely, drejtor klinik i grupit të mydististit, i cili bëri të ditur në sondazh.

Studimi gjithashtu u gjet nga 10 të anketuar të cilët ishin tepër të shqetësuar për rritjen e marrjes së sheqerit të fëmijës së tyre gjatë pushimit të tyre veror. Por dy të tretat thanë se ata kishin bërë një përpjekje të veçantë për të caktuar një kontroll dentar për fëmijët e tyre gjatë muajve të verës – pavarësisht rritjes së konsumit të tyre në produktet që kanë sheqer të tepërt.

Megjithatë, sipas të dhënave të publikuara nga Enti i Shëndetit Publik, një fëmijë në Angli ka një dhëmb për të rregulluar tek dentisti si pasojë e konsumimit të ëmbëlsirave të tepërta. Ekstraktimi i dhëmbëve mbetet arsyeja më e shpeshtë për pranimet në spitale nga mosha pesë deri në nëntë vjeç.

Por vitin e kaluar vetëm 58 për qind e fëmijëve u panë shpesh tek dentisti, sipas të dhënave të NHS. Një në pesë prindër thanë se fëmija i tyre ha më shumë ushqime gjatë verës për shkak të mërzisë.

Por pothuajse një e treta pranoi se ata kishin më shumë gjasa t’i trajtonin fëmijët e tyre me ushqime dhe pije me sheqer gjatë verës. Një e pesta e prindërve besojnë se kujdesi oral i fëmijës së tyre bie në javët jashtë shkollës, pasi shumë nga prindërit pretendojnë se mund të jetë e lehtë të harrojnë të lajnë dhëmbët kur nuk janë në rutinën e zakonshme. Ndërsa, rreth 40 për qind e tyre u shprehën se ndonjëherë harrojnë të kontrollojnë nëse fëmija i tyre ka një kontroll rutinë për tek dentist apo jo.

“Fëmijët kanë të drejtën e kontrolleve të lira në NHS dhe festat janë koha ideale për t’i marrë ato. Përveç kontrollit të dhëmbëve, dentisti mund të sigurojë një trajtim mbrojtës fluoride, nëse është e nevojshme, plus këshilla për ushqime të shëndetshme të dhëmbëve dhe rutina e përditshme e larjes “, të gjitha këto komponentë bën që fëmijët të mos hasin probleme me dhëmbët.