Këmbët diabetike, si mund të shërohen brenda 60 ditëve

Falë substancave që promovojnë formimin e enëve të reja, mbrojnë qelizat dhe reduktojnë faktorët që mbajnë hapur plagën, zvogëlojnë kohën e shërimit për 60 ditë dhe rrisin probabilitetin e zgjidhjes së plagës me 60%. Bëhet fjalë për një ilaç të barabartë me të tjerët, por është testuar sikur të ishte një ilaç dhe ka treguar se mund të shërojë ulcerat tipike të këmbës diabetike gjithnjë e më shpejt: një rezultat që do të thotë gjithashtu zvogëlimin e rrezikut të amputimeve, larg nga shfaqja e largët në pacientët me këtë komplikacion të diabetit.

Kjo është demonstruar nga një studim i botuar kohët e fundit në ‘The Lancet Diabetes and Endocrinology’, sipas të cilit, me veshjen e re, koha për shërimin e plagëve mund të reduktohet për 60 ditë, duke rritur gjasat e cicatrizimit deri në 60%. Shërimi më i shpejtë 19-34 për qind e njerëzve me diabet herët a vonë do të zbulojnë zhvillimin e këmbës diabetike, një komplikacion për të cilin flitet pak, por kushton shumë për pacientët: ky është shkaku kryesor i amputimeve në botë dhe vetëm në Itali çdo vit janë 8.000 diabetikët të cilët duhet t’i nënshtrohen këtij mjekimi.

Për më tepër, jetëgjatësia e pacientëve që pëson amputim nuk i kalon 5 vjet në 70 për qind të rasteve: më keq se ata që duhet të luftojnë kundër tumoreve të tjera, me pak fjalë. Kjo është arsyeja pse një veshje që është e thjeshtë për t’u përdorur, por innovative, sepse mund të shërojë plagët më të mira dhe më të shpejta, mund të bëjë dallimin: të dhënat e gjykimit të rastësishëm për një të verbër, me të gjitha karakteristikat e një studimi klinik shumë të rreptë, tregojnë se veshja e re mund të shkurtojë kohën për shërimin në mënyrë konsistente.

“Sfida për këtë lloj dëmtimi konsiston në marrjen e një shërimi më të mirë në një kohë më të shkurtër – vëren Alberto Piaggesi, kreu i Qendrës Ndërdepartamentale për trajtimin e Këmbës Diabetik të Spitalit Universitar të Pizës dhe koordinatorit italian të studimit. Dëmtimi në të vërtetë e ekspozon pacientin çdo ditë në një rrezik potencial të infektimit dhe prandaj të hospitalizimit dhe amputimit. Fitimi i 60 ditëve do të thotë të kesh dy muaj gjatë të cilave pacienti nuk është i ekspozuar ndaj këtij rreziku, me një përmirësim real në cilësinë e jetës dhe madje edhe dy muaj kursimesh sa u përket shpenzimeve shëndetësore”.

Disa të dhëna klinike Veshja e re përmban një matricë xhel që krijon një mjedis të lagësht ideal për shërim, por mbi të gjitha kripë natriumi sucralfate: ky përbërës është një faktor nano-oligosakarid, pra një molekulë shumë e vogël e aftë për të kontrolluar faktorët që komprometojnë mundësinë e shërimit të plagëve, për shembull tejkalimin e metaloproteazave, dhe njëkohësisht në gjendje për të stimuluar formimin e enëve të gjakut të reja të dobishme për riparimin e lëkurës.

“Së bashku me trajtimet e tjera në përdorim për këmbën diabetike, të tilla si shkarkimi i presionit në këmbë, menaxhimi i infeksioneve dhe kontrolli i glukozës në gjak, veshja shkurton kohën shëruese dhe është i vetmi produkt për të cilin ekzistojnë të dhëna të caktuara klinike efektive – thotë Piaggesi. – Deri më tani, nuk kishte asnjë trajtim me aftësi të ngjashme, të cilat madje mund të rritnin deri në 73 për qind të numrit të ulcerave të shëruar nëse intervenojmë më herët se tre muaj pas shfaqjes së plagës”.

Kostoja e veshjes kushton 12 euro dhe duhet të ndryshohet çdo katër ose pesë ditë deri në rimëkëmbjen; mund të merremi pjesërisht vetë, por fillimisht duhet të përshkruhet nga mjeku, i cili duhet të tregojë metodat e duhura të menaxhimit të trajtimit.