Xhaçka-Ademit: S’kishit pastruar kanalet, prandaj u përmbyt fshati

Ministrja e Mbrojtjes Olta Xhaçka bëri një pasqyrim të qartë të situatës së përmbytjes në Shkodër, pas akuzave të kryetares së bashkisë së Shkodrër Voltana Ademi e cila tha se qeveria nuk ka ndihmuar banorët e përmbytur, por e vërteta qëndron krejt ndryshe.

Xhaçka në një intervistë për ERT TV shpjegoi se përmbytja nxori në pah problemin e pastrimit të kanaleve kulluese të cilat u bllokuan nga mbetjet e pa pastruara nga bashkia. Kjo solli dhe përmbytjen e fshatrave duke dëmtuar tokat bujqësore, madje ministja e Mbrojtjes ka provuar me fakte, duke treguar me foto kanalet e mbushura me mbetje.

“Voltana Ademi e cila nuk bëri detyrën e saj si kryetare e bashkisë por vetën ka hedhur përgjegjesinë e saj tek të tjerët. Kemi administruar të gjithë situatën në Shkodër, duke mundësuar ushqime, ilaçe. Hapjen e rrugëve për çdo vend që ka pasur probleme. Madje kemi shpërndarë ushqime për kafshët. Kryetari i bashkisë ka përgjegjsinë të administroje problemin në zonën që ajo drejton. Përgjegjesia e Voltrana Ademit ishte të planifikonte një plan për zonat që përmbyten por nuk e ka bërë edhe pse nuk është kompetencë, nuk ka deklaruar emergjencat civile në bashkinë që ajo administron. Ajo ishte detyra e kryetares së bashkisë të administronte problemin, ajo nuk ka bërë asnjë lëvizje për tiu ardhur në ndihmë banorëve. Në buxhetin e bashkisë së Shkodrës janë 6 milionë lekë të cktuara për emergjencat civile ndërkohë që duhet të ishte 10 milionë lekë”, deklaroi ministrja e Mbrojtjes”,-tha Xhaçka.

Bashkia thotë se ka ujë në shtëpitë e banorëve?

Nuk ka ujë në shtëpitë e banorëve pasi kemi ndërhyrë, shtëpitë janë të sjhpërndara bashkia shkodër nuk bëri detyrën e saja si bashki për tiu ardhur në ndihmë banorëve. Në të gjitha fshatrat nuk ka prezenca të ujit në banesa por vetëm në toka bujqësore. I vetmi bashkëpunim ka qenë tryeza e diskutimit me emergjencën civile, më pas ka patur hedhje pritje të përgjegjsisë. Voltana Ademi ka vite që nuk pastron kanalet kulluese, por i ka lënë të mbushen me mbetje kjo solli dhe bllokimin e kanaleve të cilat përmbytën edhe tokat bujqësore. Forcat e armatosura kanë qenë në terren duke evakuar 750 banorë që rrezikoheshin nga përmbytja.

Ka patur toka të përmbytura në Anën e Malit, Dajç, bashkia deklaroi se situatë është e rëndë?

Situata nuk është ajo që paraqet Voltana Ademi por krejtë ndryshe, jo e gjithë toka ka qenë bujqësore madje nuk është përdorur. Ne kemi punuar për largimin e ujit në tokat pujqësore, kemi shpërndarë ushqime, uji, dhe koncentrat. Voltana Ademi nuk ka marrë masa parandaluese për të shmangur përmbytjen por as për fonde që do të ndihmonin banorët.