Ja si të mbroheni nga kanceri, 10 këshilla

Ekspertët e kancerit në Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) kanë publikuar një kod prej 12 pikash që synon parandalimin e kancerit.

Ja cilat janë udhëzimet e doktotit, Joachim Schuez:

1. Mos pini duhan.
2. Ruani një peshë të shëndetshme të trupit tuaj.
3. Të jeni aktiv në jetën e përditshme. Kufizoni kohën e të qëndruarit ulur.
4. Një dietë e shëndetshme. Konsumoni drithëra, perime dhe fruta. Shmangni pijet me sheqer dhe ushqimet me shumë kalori.
5. Ulni ndjeshëm konsumin e alkoolit.
6. Shmangni daljet në diell për orë të zgjatura, sidomos për fëmijët.
7. Në vendin e punës, mbroni veten ndaj substancave që shkaktojnë kancerin duke ndjekur udhëzimet e shëndetit dhe të sigurisë.
8. Ushqyerja me gji ul rrezikun e kancerit të nënës.
9. Sigurohuni që fëmijët tuaj të vaksinohen.
10. Kryeni kontrolle të shpeshta për kancerin në zorrë (për burra dhe gra), kancerin e gjirit (për femrat), si dhe kanceri i qafës së mitrës (për femrat)