Një Bruksel i dobët, Shqipëria rrezikon anëtarësimin?

Nëse Bashkimi Europian vazhdon të mbajë Ballkanin jashtë, Euroskepticizmi në mesin e anëtarëve të BE-së do të vazhdojë të rritet, kështu kanë raportuar  mediat maqedonase, të cilat hedhin dritë mbi anëtarësimet e reja në BE.

BE-ja ka qenë e preokupuar me punët e brendshme, sidomos pas Brexit (ku miliarda euro do të zhduken nga buxheti i tyre), pra zgjerimi i BE-së me Ballkanin u rrëzua në listën e prioriteteve.

Ky është mendimi i ekspertëve, në Konferencën e Ballkanit Perëndimor në Paris. Sipas tyre, Bashkimi Europian tani është duke treguar interes për Ballkanin vetëm për shkak të krizës së refugjatëve dhe mundësinë të një fluksi masiv të emigrantëve.

Profesori i diplomacisë Lazar Lazarov nënvizoi se marrëveshje e madhe e euroskepticizmit është vënë re në të gjithë Maqedoninë, duke pasur parasysh faktin zyrtar se Brukseli ka qenë vazhdimisht në ndryshim të kushteve për pranimin e shteteve të reja anëtare.

“Rënia në mbështetje ngre shqetësime në mesin e vendeve kandidate por edhe në mesin e vendeve anëtare të BE-së, që kanë deklaruar referendum për dalje. Europa e qëndrueshme është e domosdoshme si një ekuilibër mes Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë. Maqedonia duhet patjetër të jetë pjesë e Bashkimit Europian por përfitimet për në BE, Maqedonia duhet të përcaktojë qëndrimin e saj dhe ta bëjë të qartë”,- shpjegoi Lazarov.

Në këtë moment, përveç Maqedonisë, është; Shqipëria, Serbia, dhe Mali i Zi, që ndoshta merr statusin e vendit kandidat. Maqedonia dhe Shqipëria ende nuk kanë një datë për nisjen e bisedimeve të pranimit.

Burimi: Macedonia Online/Përshtati: Redjon Shtylla