Duhet një revolucion për të mposhtur ISIS

Nga: Hernando de Soto

Kam qenë 14 vjeç  kur Presidenti George W. Bush shpalli një “luftë globale kundër terrorizmit”.  Rreth 1.6  trilion$ shpenzime në atë luftë dhe vrasjen e 101 krerëve terroristë, që nga Osama Bin Laden, e deri te “Xhihadisti John”. Perëndimi mbetet po aq i prekshëm, nëse jo më shumë.  Ekstremistët të cilët mund të rekrutojnë luftëtarë dhe mund të godasin çdo kapital perëndimor. Tani që Presidenti Hollande i Francës, ka deklaruar luftën kundër terrorizmit (siç janë shprehur dhe udhëheqësit e tjerë evropianë). Me të vërtetë a do të sjellin ndonjë që më të mirë? Unë kam dyshimet e mia.

Është koha për t’u marrë parasysh se forca e kundërshtarëve tanë rrjedh, të paktën në një farë mase, nga ndjenja të ngjashme me ato që nga Lufta Revolucionare Amerikane dhe Revolucioni Francez. Nga kolonitë britanike të Amerikës para viteve 1776, dhe në të gjithë Francën deri në vitin 1789, njerëzit e zakonshëm u bënë të bindur se jeta e tyre, pasuritë dhe bizneset kishin qenë subjekt për një kohë të gjatë për sundimtarët. E njëjta ftohje është ndjerë sot në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.

Pranvera Arabe filloi kur një sipërmarrës i varfër tunizian, Mohamed Bouazizi, i vuri flakën vetes në dhjetor të vitit 2010 për të protestuar mbi shpronësimin e pamëshirshëm të biznesit të tij. Brenda 60 ditëve nga vdekja e Bouazizi, mesazhi i tij kishte galvanizuar botën arabe. Gjashtëdhjetë e tre bizneset e vogla në të gjithë Lindjen e Mesme përsëritet të njëjtën sakrificë. Kjo nxiti qindra milionë arabë të dalin në rrugë për të rrëzuar qeverinë. Forca e mllefit të tyre vazhdon ende të destabilizojë gjithë rajonin.

Perëndimi nuk e kupton këtë mesazh. Si zakonisht, ajo u përqendrua në rregullimin makroekonomik dhe të asistencës teknike, duke dështuar dhe në marrjen në konsideratë të të drejtave pronësore që ka shumica e varfër. Ky është një problem i vjetër; në vend që të rregullohen se të drejtat pronësore janë çfarë ka emancipuar shoqëria, të majtët Perëndimorë mendojnë se mbrojtja e pronës është dogma e së djathtës. Konservatorët marrin të drejtat e pronësisë ligjore për të dhënë, dhe ekonomistët i shoqërojnë ato me marrëveshjet e pasurive të patundshme.

Dështimi i Perëndimit për të inkurajuar qeverinë arabe për të vendosur, për të mbrojtur, dhe për të përmirësuar të drejtat e pronësisë të qytetarëve të tyre, krijoi një vakum, në të cilin u larguan nacionalistët romantikë të rajonit dhe pinjollët e tyre terroristë, të cilët tani janë dërguar në Siri; në Evropë. Sigurisht, këta fanatikë nuk do të jetë në gjendje për të rritur standardet e jetesës për të varfrit. Por sa kohë do të marrë Perëndimi për të kujtuar se kapitalizmi demokratik kërkon të drejtat pronësore të forta për të vendosur kufij të qartë përtej së cilës shteti nuk mund të shikojë? Ashtu si të gjitha hapësirat e hapura, tregu global është një vend i trazuar me pak respekt për jetën. Të gjitha sistemet e gjalla, qofshin ato natyrale apo të organizuara nga njeriu, origjinën dhe veprimin vetëm në hapësirat e kapsuluara. Nëse ne po flasim për qelizat, molekulat, organet e trupit, apo grupet sociale, secili prej tyre është i përfshirë dhe i kufizuar brenda një kufiri.

Kushdo që përfundon në Lindjen e Mesme do të fitojë luftën kundër terrorizmit. Kjo është arsyeja pse Perëndimi dhe aleatët e saj duhet të ndihmojë 80% të popullsisë e cila për mbijetesë varet nga kufijtë e nevojshëm për mbrojtjen e tyre dhe pasuritë, (të drejtat pronësore dhe me përgjegjësi të kufizuar). Ata kanë nevojë për mekanizmat e sinjalizuar për të zbuluar rrezikun (të dhënat dhe ndjekja e sistemeve që vijnë nga aktivitetet dhe firmat e regjistrimit). Ata kanë nevojë si molekula për t’u lidhur me të tjerët dhe për të ndërtuar kombinime gjithnjë e më komplekse dhe të vlefshme (kontrata ligjërisht të detyrueshme). Dhe ata kanë nevojë për aftësinë për të përdorur asetet për të garantuar kredi dhe për të krijuar kapitale, (aksione, të ndara, dhe të zgjeruara).

Nëse Hollande, apo dhe Presidenti i ardhshëm Amerikan, dhe aleatët e tyre Arabë, qëndrojnë e do të jenë në pikën e përbashkët për të ndaluar terrorizmin, ata duhet të shtypnin qeveritë e Lindjes së Mesme, dhe për ti siguruar njerëzve mbrojtjen që do të ushqejë potencialin e tyre për të shpëtuar në kushte të barabarta në tregun global. Kjo është ajo që bënë revolucionarët amerikanë dhe francezë. Dhe kjo është mënyra më e sigurt për të mposhtur ekstremistët atraktiv, që mbështesin ekzistencën e tyre.

Hernando de Soto është President i Institutit për Liri dhe Demokraci. Përshtati: Redjon Shtylla