Cipras për referendumin: Nuk do të kërkojmë leje nga Schauble dhe nga Deiselblum

 

Nga Kujtim VANI

Referendumi të dielën do të zhvillohet, duan apo nuk duan partnerët tanë, tha duke shprehur keqardhje kryeministri grek Aleksis Cipras, gjatë diskutimit të propozimit të qeverisë për të mbajtur një referendum mbi propozimin e programit nga tre institucionet europiane. "Ne të gjithë do të respektojmë rezultatin. Ne do të mbrojmë gjithashtu demokracinë, sovranitetin popullor dhe vlerat themeltare të Evropës, "shtoi kryeminisri grek. Njëkohësisht, ai vuri në dukje se dita e sotme do të qëndrojë në historinë tonë të përbashkët europiane si një ditë e zezë, jo vetëm për shkak se disa vendosën jashtë dhe përtej çdo procesi institucional të përmbush bllokimin e një partneri të barabartë, por edhe për shkak se ajo sfidon nga ministrat e financave të drejtën e një populli sovran të vendosë në mënyrë demokratike për të ardhmen. Përgjigjja e popullit grek duhet të jetë pandemik vazhdoi dhe vuri në dukje se "nuk do të kërkojë leje nga z Schauble dhe nga z Deiseblum, populli grek për të vendosur dhe për të ruajtur demokracinë e vendit të vet." "Ne negociuam me karta të hapura dhe qëndrim bashkëpunues, duke synuar për një kompromis të drejtë. Unë dua t'ju siguroj se unë personalisht bëra atë që munda. Në fund mbizotëroi zëri ekstrem midis partnerëve dhe institucioneve, "tha Cipras. Në këtë kontekst, ai vuri në dukje se çdo qytetar i këtij vendi e di se Greqia bëri një përpjekje të sinqertë për të negociuar. "Që nga ditët më të hershme të zgjedhjeve tona bëmë një luftë të ashpër për popullin dhe vendin tonë, ai theksoi dhe vuri në dukje se" ne negociuam me shpinë për muri, në kushtet e asfiksisë së paparë ". Që natën e fundit, vuri në dukje Cipras, "filloi një fushatë e pabesueshme frike dhe do përshkallëzohej", dhe shtoi: " megjithatë populli është kokëfortë. Grekët dinë të sfidojnë frikën dhe ta përballojn atë. Le të mendoj ndonjëri se shtypja sjellë efekte negative, dinjiteti i një populli nuk plaçkitet si një lodër. Dje na shantazhuan me likuiditet, tani me bankat, dikur dhe me shtypje. Të gjithë ju tani duhet të keni frikë nga populli grek, pas kaq shumë vjet plaçkitje është frika. "Ata nuk na pyesin për të rënë dakord, ata na kërkojnë të dorëzojmë dinjitetin tonë politik," vuri në dukje kryeministri. "Nuk na pranojnë të bëjmë kompromis, por kërkojn traditat e vendit tonë si një koloni të re ekonomike në interes të huajve," shtoi ai. "Edhe në përpjekjet më të fundit, për të rënë dakord me masat ekuivalente të paraqitura, institucionet paraqitën kërkesa të tepërta, përveç që zgjodhën për të hequr ato pesha që rezistojnë", theksoi Cipras duke shtuar se: "Në emër të masave jo-recessionare, ata na pyetën për të marrë barrën e pensioneve dhe pagave. Paralel na bënë të qartë se nuk do tu interesojn të ardhurat nga kontrolli i pasurisë së paligjshme. Ne na kërkohet të zgjedhim nga marrëveshja kolektive dhe për të mbajtur pagën minimale në nivelet e varfërisë. Ne na nërkuan për shkurtime masive nga puna. Ata kërkuan tu paraprijmë me uljen e pensioneve kryesore dhe suplementare në mënyrë që të parashikojnë reformën. Ata kërkuan reduktimin e TVSH-së për turizmin. " Në vazhdim theksoi se " mirë do ishte që edhe FMN të kufizohej në vendimin mbytës, të çdo mundësie për një kompromis të drejtë." Në aspektin e borxhit, ai tha se nuk na dhanë asgjë, vetëm premtime të mjergullta të njëjta si qeverisë së mëparshme. Vendimi ynë për të shprehur sovranitetin populli greke nuk është një vendim për tu prishur me Europën, duke shkelur me praktikat që ndikojnë në Evropë, vuri në dukje kryeministri. "Jam i bindur se populli grek do të arrijë lart në historinë e tij  dhe do ti thotë jo ultimatumit" si dhe vuri në dukje se " do të dërgoj një mesazh demokratik dhe dinjitoz në të gjithë Evropën."