Shqiptari që “çmendi” shtetin zviceran, mashtroi për t’i zhvatur gjysmë milionë franga

Për 11 vjet resht, një shtetas nga Kosova ka mashtruar shtetin zviceran duke marrë pension sikur të ishte invalid.

I njohur si Jetoni, tani 65 vjeç, ka arritur të marrin rreth gjysmë milionë franga duke u shtirur sikur vuante nga një sëmundje mendore. Prokurori ka bërë thirrje për burgimin e tij për 36 muaj pa kushtëzime.

Sipas aktakuzës, gjithçka filloi në vitin 2003. Në atë kohë, i akuzuari ishte duke punuar në një restorant në rajon, si asistent kuzhinier.

Në shkurt të vitit 2003, Jeton kërkoi shkarkimin për shkak të mungesës së aftësive për të punuar. Si rezultat, Jetoni vizitoi mjekun e tij të familjes. Ai tha se ishte në ankth dhe vuante nga skizofrenia.

Më vonë, mjeku dhe një psikiatër vulosi që Jetoni vuante nga sëmundje mendore dhe e paaftësi e plotë.

Më 1 shkurt 2004, ai përfitoi pension të plotë invaliditeti, si dhe pensione për dy fëmijët e tij, me një vlerë totale totale mujore 2,125 franga.

Me kalimin e viteve, autoritetet në SVA Aargau zhvilluan kontrolle dhe familja e tij thoshte se ai e kishte humbur plotësisht vetëdijen, duke deklaruar madje se familjarët e ndihmonin për të kryer nevojat personale.

Edhe pse tashmë 65-vjeçar dhe i shkuar në Zvicër në moshën 22 vjeçare nga Kosova, ai nuk flet mirë gjermanisht dhe kishte nevojë për një përkthyes.

“Unë kam kërkuar gjithmonë të punoj, por mjeku i tha se unë nuk duhet ta punoja”, tha ai.