Kush nderon i pari?

Nga Ylli Dylgjeri

Në vitet e rinise time, në një nga gjimnazet e Tiranes ndodhi një ngjarje që la gjurmë për brezin e rinise kryeqytetase. Në një orë mësimi edukimi ushtarak dy maturante u tallën ne leksion me petagogun qe jepte lenden e ushtarakes. Pedagogu (ushtarak) per te kompesuar talljen i kerkoj klases te hynin ne provim. Pasi klasa zuri vend, te dy maturantet e “pa disiplinuar” i kerkuan pedagogut qe perpara provimit tu shpjegonte edhe njehere temen e fundit, “Gradat ne Ushtri”. Nje leksion me shume historik, per kohen qe nuk kishte grada. Ishin vitet 80′.
Pedagogu me qetësi i pyeti sërish :
Çfare doni te dini, e çfare s’keni kuptuar ?
Maturantet, njeri pastjetrit, bëne pyetjet:
A mund te na thoni se si behet nderimi ne sistemin e gradave kur dy ushtarake janë me grade te njejte ? Dmth kush nderon i pari?
Pedagogu i pergjegjet se kur dy ushtarake jane me grada te barabarta nderon i pari ai qe ka detyre me te ulet.Ok

Vazhdon maturanti tjeter me pyetje:
Po kur jane me grade te njejte dhe me detyre te njejte kush nderon i pari?
Pergjigjet pedagogu: Nderon i pari Ai qe eshte me moshe me te vogel.Ok.

Vazhdon prap pyetja: Po kur jane me nje grade, me nje detyre, dhe me moshe te njejte kush nderon i pari?
Pedagogu ushtatak ngec. Nuk kthen pergjigje.
Emocionohet…dhe s’di çte thote. Ndërkohe maturanti tjeter pasi e sheh qe ja kishin arritur qellimit, e kishin tallur serisht ushtarakun e kerkon serisht fjalen.
-Ta them une?- thote
-Thuaje- i thote pedagogu.
-Nderon Ai ushtarak qe e ka penisin me te gjate. Uaaaaaauuu!
Klasa kalon ne ilaritet. Pedagogu shkumezon.
Ne fund njoftohet Partia. Mblidhet orginazata e rinise dhe…perjashtohe te dy maturantet.
Ne fund ndiqen penalisht.
Ndaj s’duhet tallemi me gradat. Aq me shume me graden e gjeneralit qe sot u be zv minister.