Zhduken partitë e “komandantëve”, LDK e para, Vetëvendosja e dyta

Projekti për ndarjen e Kosovës, duke i dhënë Serbisë, Mitrovicën e ka goditur shumë figurën e Hashim Thaçit, komandantit të ‘vetëshpallur’ të UÇK-së.

Në një sondazh të bërë ditët e fundit në Prishtinë nga Instituti Ndërkombëtar për Studimet e Lindjes së Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) në Lubjanë, ka dalë se partitë e ‘komandatëve’ PDK, AAK dhe Nisma kanë humbur të gjithë pushtetin e tyre.

Në vend të parë ka dalë LDK, më pas vjen Vetëvendosja dhe më pas partitë e luftës.

Ndarja e Kosovës, korrupsioni galopant në qeverinë e ‘komandantëve’ kanë bërë që qytetarët të shikojnë të ardhmen e tyre nga partitë që nuk i përkasin luftës, tek LDK-ja dhe Vetëvendosja.

Sondazhi i opinionit publik

Instituti Ndërkombëtar IFIMES zhvilloi një sondazh të opinionit publik në periudhën nga 19 deri më 28 shtator 2018 në territorin e Kosovës duke përdorur metodën e thellë të intervistimit në terren. Devijimi standard ishte +/- 3. Kontrolli u krye për 10% të mostrës. Shkalla e besueshmërisë ishte 95%.

Kampioni i trefishtë i rastësishëm është përdorur për 1,114 respondentë, të cilët janë shtetas të Kosovës me moshë të ligjshme. 63 të anketuar të përzgjedhur rastësisht refuzuan të marrin pjesë në studim, ndërsa 39 të anketuar nuk pajtoheshin me mostrën e përcaktuar. Të dhënat demografike janë marrë nga Agjencia e Statistikave të Kosovës. Struktura e të anketuarve nga zonat urbane dhe jo-urbane është harmonizuar përafërsisht. Struktura etnike, seksuale, mosha, sociale dhe arsimore e të anketuarve i ngjan strukturës së popullsisë së Kosovës në bazë të të dhënave nga Agjencia e Statistikave të Kosovës. Përgjigjet për pyetjet më relevante dhe interesante janë paraqitur më poshtë.

Kush do të votonit nëse zgjedhjet u mbajtën sot?

– LDK 28.3%

– LV 23.1%

– PDK 22.9%

– AAK 10.1%

– Nisma 5.2%

– AKR 1.6%

– PSD 2.2%

– Alternative 0.6%

– Te tjera 6.0%

Shënim:

– LDK – Lidhja Demokratike e Kosovës

– LV – Lëvizja Vetëvendosje

– PDK – Partia Demokratike e Kosovës

– AAK – Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës

– Nisma – Iniciativa Social Demokrate

– AKR – Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës

– PSD – Partia Social Demokrate

– Alternative – Partia Liberale

– Të tjera – subjektet e tjera politike në Kosovë