Komploti i 12 nxënësve koreanë, u shëndoshën për të shmangur shërbimin ushtarak

Hetuesit ushtarakë në Korenë e Jugut identifikuan një grup prej 12 nxënësish në një universitet në Seul, të cilët bënë një përpjekje të koordinuar për të fituar peshë në mënyrë që të ishin të papërshtatshëm për shërbimin ushtarak të detyrueshëm. Nxënësit e  përfshirë mund të përballen me burg. Koreja e Jugut ka disa nga rregullat më strikte për shërbimin e detyrueshëm. Çdo i ri duhet të kryejë shërbimin e tij, me përjashtime të dhëna për shumë pak njerëz, siç janë njerëzit me kushte të dobëta ose medalje olimpike.

Ka edhe nga ata që janë gjetur të papërshtatshëm për detyrë aktive, por ende të shëndetshëm sa duhet për të shërbyer në shërbimin civil më pak të kërkuar, duke punuar në punë me pagesë të ulët në stacionet e tubave, parkingjet apo zyrat qeveritare. Ka disa mënyra për t’u përshtatur në atë kategori (duke përfshirë bërjen e një tatuazhi mjaft të madh që të konsiderohet i papërshtatshëm), por duke fituar peshë shtesë është edhe më popullor. 12 komplotuesit e akuzuar janë të gjithë këngëtarë të muzikës klasike, të cilët kanë marrë diploma nga i njëjti universitet. Me sa duket ata mendonin se do të kishin më shumë kohë për t’u praktikuar nëse qëndronin larg kazermave dhe këshilla të përbashkëta se si t’i arrijnë më mirë qëllimet e tyre në një grup chat. Kjo gjurmë në internet lejoi Administratën Ushtarake të Manpower për t’i identifikuar ato.

Sipas zyrtarëve ushtarakë, dy nga 12 këngëtarë kanë përfunduar tashmë programet e tyre alternative të shërbimit, katër të tjerë janë në proces dhe gjashtë janë në pritje të detyrës. Zhdukja e draftit është një shkelje e rëndë në Korenë e Jugut, me një mandat burgimi deri në pesë vjet të lejuara nga ligji.

Më parë këtë vit një 21-vjeçar u dënua me një afat të pezulluar një-vjeçar për të fituar një shtesë 30 kg në 2016 për të shmangur shërbimin. Statistikat e Administratës Ushtarake të Forcave të Armatosura thanë se ata identifikuan 59 burra, të cilët përdorën mënyra mashtruese për të qëndruar jashtë kampit të fillimit në vitin 2017, krahasuar me 54 në vitin 2016 dhe 47 në vitin 2015.

Më shumë se një e treta e tyre përdorën metoda të ndryshme të kontrollit të peshës, pesë kishin tatuazhe të papërshtatshëm. Padyshim, ushtria koreane ka vendosur të bëjë më pak taksa për qytetarët kohët e fundit. Këtë verë ata ranë dakord të zvogëlonin kohën e shërbimit të detyrueshëm nga tre muaj deri në 18 muaj për Ushtrinë dhe Korpusin Detar dhe 20 muaj për Marinën. Për Forcat Ajrore reduktimi ishte më i vogël për një muaj deri në një total prej 22 muajsh.