“Selfie”, 7 truke që duhet të ndiqni për një shkrepje perfekte

Më 21 qershor u festua dita e vetëshkrepjes, konceptuar nga BBC në vitin 2014. Drita, vetullat, goja dhe inkuadrimi: rregullat për fotografitë që kapen nga kamera e përparme

Sot, është Dita Botërore e Selfieve. Një festë me të vërtetë e veçantë – sigurisht moderne – që buron nga një ide e stacionit televiziv britanik. Në vitin 2014, BBC hap dyert e festës së vetëshkrepjes. Ishte periudha e krenarisë maksimale për kamerat e përparme, të shfrytëzuara në çdo mënyrë për të nxjerrë fytyrën prapa lentes. Por, sapo arti i selfieve u bë “zyrtar”, – nga BBC por edhe nga Oxford English Dictionary, i cili prezantoi termin e ri në fjalorin e tij – është përkeqësuar papritmas, duke pësuar një rënie të ngadaltë. Natyrisht, sot ne të gjithë bëjmë fotografi, vetëm ose në shoqërinë e miqve. Por, le të themi se të paktën moda e “fytyrës duck” ose të tjera të ngjashme ka kaluar ngadalë plan në dytë. Sot, selfie është një foto si të tjerët, për të kapur një kujtesë, një udhëtim ose një moment. Thjesht, është një mjet i përshtatshëm për të qenë një pjesë – të gjithë, madje edhe ata që mbajnë smartphone – të kornizës. Edhe nëse është mirë, nuk është kaq e thjeshtë.

Ka nga ata që i urrejnë dhe ka të tjerë që i duan. Ka nga ata që shpenzojnë orë të tëra, duke shkprepur dhe nuk arrijnë të marrin një foto perfekte. Ka nga ata që stërviten çdo ditë në divan, duke komentuar postimet e shokëve në “Instagram”. Por, edhe ata duhet të dorëzohen: nga 95 milionë fotografitë e postuara çdo ditë në rrjetin social, një pjesë e mirë merret nga kamera e përparme e smartphone. Selfie është një mjet i domosdoshëm, gjithashtu për shkak të investimit të prodhuesve të telefonave, të cilat pasurojnë kamerën e përparme me më shumë dhe më shumë pixels. Dhe nëse na pëlqen ose jo, duhet të mësojmë ta bëjmë mirë. Le të përpiqemi të përmbledhim disa këshilla në shtatë rregulla për t’u ndjekur.

Drita

Para së gjithash, burimi i dritës. Rregulli i përgjithshëm i fotografisë dëshiron që ajo të vijë nga prapa lentes, por në rastin e selfies – për të mos u verbuar – më mirë të poziciononi veten në mënyrë që të vijë anash. Pra, për të nxjerrë në pah një pjesë të fytyrës. Gjëja e rëndësishme është që drita, – më mirë nëse është e natyrshme – arrin në fytyrën tonë dhe ndriçon sytë. Ndoshta pranë një dritareje. Përkundrazi, nëse doni një selfie më “sugjestive”, sigurohuni që burimi i dritës të jetë një dhe të kontrollohet nga ju. Ashtu si një qiri apo një llambë e lehtë. Dhe kjo ju merr anash. Rregullojmë kornizën (ne do të shohim se si) dhe përdorim funksionin e dobishëm të smartphone që ju lejon të vendosni se ku të fokusoni zjarrin, duke shtypur me gishtin në pika të ndryshme në ekran. Mundësisht në fytyrën tonë, subjektin e vërtetë të fotos. Shmangni blicin: krijoni një dritë të panatyrshme dhe ngjyrosni ngjyrat.

Sytë

Sytë, thamë, janë qendra e selfieve dhe kështu që duhet të kontrollohet më shumë nga fytyra jonë. Është thelbësore që të fokusohemi në sensorin e kamerës: Sa shkrepje keni parë, ku protagonistët e portretizuar duket të shohin diçka interesante vetëm pas lenteve? Ose, në qoftë se nuk doni të rregulloni se kush do të shikojë foton, kthejeni shikimin tuaj diku tjetër dhe kthehuni në profil. Pastaj përqendrohuni te vetullat, për t’i rritur pak në mënyrë që sytë të duken më të mëdha (pa granatim). Dhe përpiquni të “buzëqeshni me sytë tuaj” siç mësonte modelja Tyra Banks në programin e saj “American Next Top Model”.

Goja dhe qafa

Për të arritur një efekt natyral, por pa shikuar si një model aspirues të mbuluar (me pak sukses), duhet të kontrolloni gojën. Via Face Duck – tani ata janë abuzuar dhe kështu kapërcyer, ata ju bëjnë të dukeni pak të butë në sytë e atyre që shikojnë figurën, – mendoni në vend që të hapni pak buzët. Dhe ndërsa po shkrepni, hidhni pak ajër. Pastaj përpiquni të shtrëngoni qafën tuaj pak dhe të sillni shpatullat tuaja: fytyra juaj do të duket më e efektshme dhe do të jeni më të relaksuar.

Ku ta vendosni smartphonin

Le të kalojmë te pozicioni i smartphone. Ndërkohë, mbani mend se sensorët janë kënd të gjerë, kështu që sa më afër që jemi, aq më shumë imazhi do të shtrembërohet. Më mirë ta mbani telefonin në një distancë “krah”. Pastaj është mirë të sillni lenten pak më të lartë se perspektiva e syrit në mënyrë që të shmangni mendjet e dyfishta ose hundrat në shfaqje. Ka shumë pak njerëz që rrinë mirë nga një perspektivë nga poshtë-lart dhe, në dyshim, më mirë të qëndrojnë te klasikja. Gjithashtu është më mirë të mos e vendosni smartphonin para nesh, por të rikuperojmë nga një kënd pak i zhdrejtë.

Ku ta poziciononi veten brenda kornizës

Sa i përket inkuadrimit, rregulli i palëve të treta është në fuqi. Ashtu si në të gjitha fotografitë, subjekti nuk duhet të vendoset në qendër të saktë. Ne duhet të ndajmë “drejtkëndëshin” me dy linja vertikale dhe dy horizontale dhe të marrim kryqëzimet midis linjave si zjarri. Ja ku duhet të përmbushim shikimin tonë. Në rastin e selfies, natyrisht që fytyra jonë do të duhet të mbulojë pjesën më të madhe të shkrepjes (jo si në rastin më poshtë), por shtrihet në të djathtë ose në të majtë. Përveç nëse jeni duke bërë një ID foto për dokumentet. Pra, i kushtoni vëmendje sfondit – ndaluar rreptësisht banjo, pavarësisht nga ato pasqyra që gjithmonë tërheqin egon tonë – ose sigurohuni që, falë lojës së dritave, mbeteni të hutuar.

Si ta mbani smartphonin

Shumë e komplikuar, kur ju merrni një selfie, t’ia dalësh të shtypësh butonin dhe ta mbani smartphonin në pozicionin e duhur në të njëjtën kohë. Ja një truk: vendoseni telefonin horizontalisht dhe kapeni në anën e lartë me gishtin tregues dhe në anën e ulët me gishtin e vogël. Ju do të shihni se gishti i madh do të mbetet i lirë për të lëvizur për të shtypur, ndërsa ju do të mendoni se ‘kurthi’ në pajisje është provë e rënies.

Rregulli “sekret”

Selfiet më të njohura janë ato në grup. Me pushime ose në një pasdite me miqtë, për të festuar një mbrëmje ose gjatë një festë, gjithmonë vjen koha për të marrë pamjen në të cilën të gjithë duhet të jenë të pranishëm. Kështu që edhe ata që bëjnë shkrepjen, duhet të hyjnë në kornizë. Por mos harroni: ata që mbajnë smartphone në dorë do të jenë gjithashtu më afër lentes dhe do të vuajnë shtrembërimet e këndit të gjerë, shumë më të theksuar në anët. Pikërisht aty ku zakonisht vendoset fytyra e tij, për të bërë vend për ata të të gjithë të tjerëve. Shkurtimisht, rregulli “sekret” gjithmonë hiq dorë nga telefoni. Sepse në qoftë se ne jemi të zgjedhur për të bërë selfien, ne gjithashtu do të jemi ata që vijnë pothuajse me siguri në mënyrën më të keqe.