Franca i bashkohet Gjermanisë, paralajmëron se nuk do të nënshkruajë një deklaratë të G-7

Franca i është bashkuar Gjermanisë, duke paralajmëruar Presidentin Donald Trump se nuk do të nënshkruajë një deklaratë të përbashkët të Grupit të 7-të në samitin në Quebec këtë javë pa arritur marrëveshjen nga SHBA, tha një zyrtar francez në zyrën e presidentit.

Presidenti Emmanuel Macron ka sinjalizuar se përparimi i bisedimeve mbi tarifat, marrëveshja bërthamore e Iranit dhe marrëveshja për klimën e Parisit duhet të bëhen përpara se ai të jetë i gatshëm të nënshkruajë një deklaratë të përbashkët, i tha zyrtari gazetarëve të mërkurën në Ottawa, shkruan Bloomberg.

Presidenti francez kreu takimin ditor me kryeministrin Justin Trudeau dhe zyrtarë të tjerë kanadezë përpara takimit të 8-9 qershorit në La Malbaie, Quebec.

Zyrtari kërkoi anonimat në përputhje me rregullat e zyrës së presidentit francez.

Macron ka arritur në përfundimin se anëtarët e tjerë të G7 – Britanisë së Madhe, Gjermanisë, Japonisë, Francës, Italisë dhe Kanadasë – duhet të qëndrojnë pranë SHBA-së mbi vendimin e Trump për të imponuar tarifat për çelikun dhe aluminin nga Bashkimi Evropian, Kanadaja dhe Meksika, si dhe çështje të tjera.

Qëndrimi i Macron u shfaq si udhëheqës botëror, bashkë me Kanadanë dhe kancelaren gjermane Angela Merkel, për të sfiduar Trump në tematikat e tregtisë dhe ndryshimet klimatike, në samit.