Simon Mirakaj: Keqardhje për historianët nostalgjik

Në Shqipëri vitet e fundit është vënë re një rikthim tek procesi i bërjes së transparencës lidhur me të shkuarën komuniste.

Miratimi i ligjit për hapjen e dosjeve dhe ngritja e autoritetit për të çështje ukonsiderua hap përpara, por i paplotë nisur nga premisa se nuk garanton de-komunistizimin e shoqërisë shqiptare.

Ligji në vetëvete garanton mbatjen e një pjesë të informacionit konfidencial, që nga kritikët shihet si pengesë për bërjen e transparencës së plotë, shtuar këtu dhe faktin që një pjesë e dokumentacionit mungon, asgjesuar edhe pas rënies së komunizmit. Zëri i Amerikës zhvilloi një intervistë me zotin Simon Mirakaj, anëtar i Autoritetit për Informimin mbi Dokumentat e Ish-Sigurimit të Shtetit, lidhur me ecurinë e procesit: