Martesa ju transformon, ndryshimet e personalitetit pas dasmës

Burrat më shumë njerëz të ndërgjegjshëm, gratë më pak të prirura për ankth

Gratë bëhen më pak neurotike dhe më pak të shqetësuara, ndërsa burrat bëhen më të ndërgjegjshëm. Këto janë disa ndryshime të personalitetit që mund të ndërhyjnë në vitet e hershme të martesës, sipas një studimi nga Universiteti i Gjeorgjisë, i botuar në revistën Psikologjia Zhvillimore.

Studimi ka marrë në konsideratë pikat kyçe që përbëjnë personalitetin (hapja, ndërgjegjja, ekstroveritja, këndshmëria dhe gjendja neurotike). Sipas studiuesve, si një pellg ujëmbledhës i vërtetë në jetë, martesa mund të ndryshojë disa aspekte të mënyrës sonë të qenies dhe ka pesë ndryshime kryesore të identifikuara në vitet e hershme të martesës.

Këto janë 5 ndryshimet e raportuara: gratë tregojnë një tendencë drejt një niveli më të ulët neurotik; një hapje më të ulët (disponim dhe interes për të tjerët); te burrat rritet ndërgjegjshëmria dhe zvogëlohet ana e karakterit që lidhet me ekstraversionin; si burri ashtu edhe gruaja kanë tendencë të zhvillojnë edhe një nivel më të ulët të ëmbëlsisë, një tipar personaliteti që manifestohet në karakteristikat individuale të sjelljes, siç janë mirësia, mirëkuptimi dhe ngrohtësia.

Për të arritur këtë përfundim, janë përfshirë në studim 169 çifte të porsamartuar në tri faza të ndryshme gjatë 18 muajve të parë të martesës, të ndjekur për të vlerësuar situatën fillestare dhe ndryshimet pasuese. Rezultatet u konfirmuan pa marrë parasysh moshën, kohëzgjatjen e marrëdhënieve ose statusin e tyre para martesës.

“Në tërësi – përfundojnë studiuesit – këto zbulime tregojnë se personalitetet e bashkëshortëve të sapomartuar i nënshtrohen ndryshimeve të rëndësishme gjatë viteve të hershme dhe këto ndryshime janë gjithashtu të lidhura me ata me kënaqësi martesore”.