Alarmi: Bota mbetet pa çokollatë pas 40 vitesh

Chocolate bar, candy sweet, cacao beans and powder on wooden background

Planeti rrezikon të mbetet pa çokollatë pas 40 viteve, sipas parashikimeve të disa specielistëve, që vlerësojnë se drurët e kakaos do të japin betejë për t’i rezistuar temperaturave më të nxehta.

Druri i kakaos mund të zhvillohet në vendndodhje të caktuara në dy hemisferat. Për të dhënë frute, drurit i duhet igrasi dhe shumë shi. Këto kushte, nuk jemi të sigurtë, nëse do të përmbushen në 30 vitet e ardhshme.

Specialistët parashikojnë rritje të temperaturave me 2,1 gradë celsius nga grohja e planetit. Sipas Administratës Kombëtare të Oqeaneve dhe Atmosferës, kushte të tilla do të ndikojnë bimët dhe industrinë e çokollatës në mbarë botën. Shkencëtarët konsiderojnë se nuk do të rriten rreshjet e shiut, gërshetuar me rritje të temperaturës, për pasojë do të kemi mungesë igrasie.

Rajonet ku prodhohet kakaoja do të transferohen drejt zonave malore, në zona që sot cilësohen si natyrë e egër. Siç njoftojnë mjetet e informacionit, në vende si Gana apo Bregu i Fildishtë që prodhojnë më shumë se gjysmën e çokollatës në nivel global, qeveritë do të duhet të enden mes dilemës, nëse do të vazhdojnë të mbështesin globalisht prodhimin e çokollatës, apo të shpëtojnë ekosistemet në glob.

Në të njëjtën kohë, çokollata përbën një produkt të konsumit të gjerë në planet. Për pasojë, nevojitet prodhim i madh në sasi, për t’iu përgjigjur kërkesave të tregut.