E duan njerëzit BE-në? Sondazhi zbulon se.. (një lajm jo i mirë për Brukselin)

Apatia dhe armiqësia e Europës për projektin e BE-së mund të hidhet sot brutalisht nga një hartë e cila vendos këmbanat e alarmit për Brukselin. Një studim historik i qindra rajoneve të Europës ngjall një pamje të zymtë për eurokratët e goditur, me bllokun që shënon vetëm pozitivitet në fushat kur merren miliardat në fonde të centralizuara.

Gjithsej më pak se një nga shtatë rajonet europiane të anketuara, kanë një mendim të mirë për Brukselin, ndërsa një pikëpamje e tretë tregon punën e eurokratëve nga një dritë negative, raporton “Koha Jonë”.

Studimi i publikuar nga tabloiti britanik “Daily Express”, thekson se në Gjermani, supozohet se zemra e eurofiliasve rrafshon qëndrimet e njerëzve ndaj Bashkimit Europian si një institucion më pak të vakët. Dhe çuditërisht rezultatet e bllokut janë më të këqija në Greqi, që ka pësuar një dekadë recesioni dhe në Britani e cila vitin e kaluar votoi të tërhiqej nga blloku. Harta e krijuar nga hulumtues nga “Cohesify”, një projekt i mbështetur nga Brukseli i cili synon të përcaktojë ndikimin e financimit të BE-së në qëndrimet ndaj projektit.

*Sondazhi zbuloi se njerëzit në zonat që marrin më shumë para nga fondi i kohezionit të bllokut, si Europa Lindore dhe Spanja rurale, mburren vetëm me pikëpamjet “pozitive” të Brukselit.

*Në të kundërt, në zonat që më parë kishin nivele të larta financimi, por që i kishin tërhequr ato, perceptimet publike të BE-së janë ftohur ndjeshëm. I vetmi ngushëllim për Brukselin është se, në përgjithësi shumica e votuesve në të gjithë kontinentin ndihen “të lidhur” me idenë e një komuniteti europian edhe e shohin BE si negative.

Rajonet e anketuara u ndanë në pesë kategori, bazuar në një kombinim se si njerëzit i perceptojnë institucionet e BE-së dhe se sa “të bashkangjitur” ata ndihen me idenë e unitetit evropian. Rajonet janë klasifikuar si: pozitive në përgjithësi, neutrale në të dyja aspektet, neutral por të bashkangjitur negatives, negativ ose neutral ndaj bllokut varësisht nga rezultatet e votimit,-raporton “Koha Jonë”.

Rezultatet tregojnë se vetëm 13.6 % e rajoneve europiane e shohin projektin pozitivisht, krahasuar me 31 % që e shohin atë negativisht dhe 55.4 % që janë neutralë.

Megjithatë, shifrat gjithashtu tregojnë se 77.1 % e të gjitha rajoneve të anketuara ndihen të lidhur me idenë e bashkëpunimit europian, duke treguar imazhin e BE-së si një projekt paqeje.

Studiuesit përfunduan duke konkluduar se: “Qytetarët priren të jenë të lidhur ose të paktën neutral ndaj BE-së, edhe nëse nuk miratojnë atë që ajo bën. Është më interesante se si në shumicën dërrmuese të rajoneve, kanë një imazh kryesisht negativ ndaj BE-së, ku qytetarët priren të jenë të bashkangjitur me BE-në”.

Ata vunë re se apatia ndaj bllokut tenton të jetë e grumbulluar në rajonet më të pasura të saj, si në; Holandë, Gjermani, Francë dhe në Italinë Veriore, të cilat nuk marrin hua në Bruksel. Megjithatë, ata shtuan se ky këndvështrim neutral shtrihet gjithashtu në rajonet që ishin përfituesit kryesorë të fondeve të Kohezionit Social para se vendet e bllokut lindor të bashkohen si; Portugalia, Spanja dhe Irlanda.

Në të kundërt, pikëpamjet e vetme pozitive ndaj projektit u gjetën në vende si; Polonia dhe Rumania, të cilat “aktualisht përfitojnë nga një hyrje e madhe e fondeve të BE”. Hulumtuesit shtojnë edhe se: “Njëra është e goditur nga fakti se shumë nga rajonet kufitare nuk janë domosdoshmërisht pozitive ose të bashkangjitur me BE-në, pasi mund të pritet që përvoja e ndërveprimit me fqinjët në të gjithë kufirin mund të forcojë identifikimin e BE-në”.

Britania pavarësisht nga Londra, me shumicë dërrmuese është negative ndaj BE-së edhe nëse mbështetet Skoci, megjithëse Irlanda e Veriut ka një pamje më të gjerë neutrale të projektit së bashku me fqinjin e saj Republikën e Irlandës.

Së fundmi, eurokratët do të shqetësohen nga nivelet e negativitetit të përfaqësuara në Suedi, të cilat do të mbajnë zgjedhjet vitin e ardhshëm në të cilin Partia euroskeptike e Demokratëve të Suedisë pritet të performojë mirë.

Burimi: Daily Express/Përshtati: Redjon Shtylla/Koha Jonë