“El Pais”: Shqipëria xhungla e rrezikshme e operacioneve estetike

E përditshmja spanjolle “El Pais” ka lëshuar alarmin sa u përket ndërhyrjeve estetike në Shqipëri për shkak të mungesës së infrastrukturës shëndetësore dhe legjislacionit të munguar. Nuk mungojnë as paralajmërimet e italianëve… Turizmi estetik dhe dentar në Ballkan është tashmë një fenomen i konsoliduar. Tarifat e ulëta të shërbimit që ofrojnë kryeqendrat e Europës Lindore, kanë filluar të tërheqin vëmendjen e shumë personave.
Por, e përditshmja spanjolle “El Pais’ ka lëshuar alarmin sa u përket ndërhyrjeve estetike në Shqipëri për shkak të mungesës së infrastrukturës shëndetësore dhe legjislacionit të munguar. Shkrimi është ripublikuar në shkurt edhe në mediat italiane.  Maria Antonia Sanchez Villejo e “El Pais” shkruan se ka raste kur ndërhyrjet mund të kenë pasoja të rënda shëndetësore. Ajo shkruan se viktimat e para janë vetë shqiptarët, të rinjtë mes 20-30 vjeç, të cilat pas ndërhyrjeve vuajnë efektet anësore, siç janë: temperatura, shenjat, endemitë, paralizat faciale etj. Bëhet fjalë për dëme të pariparueshme. “Numri është kaq i lartë sa mund të flitet për epidemi”, shkruan “El Pais”.
Shkaqet
Pasojat, shkruan e përditshmja spanjolle, më së shumti shkaktohen nga përdorimi i tepruar i filler (substancë mbushëse për lëkurën), një pjesë e të cilave janë të ndaluara në vendet e Bashkimit Europian, si Italia apo edhe Franca. Në Shqipëri, çmimi i trajtimeve të vogla estetike si shtimi i volumit të buzës apo edhe i mollëzave kushton rreth 50 euro. Në vende të tjera, një seancë e vetme kushton nga 300-600 euro.
Legjislacioni
Por ajo që ndikon tek ky fenomen, shkruan “El Pais”, ka të bëjë edhe me boshllëkun legjislativ, ndërsa së fundmi po parashikohet edhe rregullimi sipas normativës së BE-së. Vallejo, shkruan se në Tiranë nuk mungojnë edhe ofertat promocionale të tipit “Sill 3 shoqe dhe do të kesh zbritje me 30%”, përfundon artikulli i ‘El Pais’. Më herët ishte një artikulli i përbashkët i ‘EurActiv.com’ me AFP, që jepte alarmin se sallonet e bukurisë në Shqipëri, që nuk kanë ekspertizë dhe mbikëqyrje mjekësore, janë duke ofruar shërbime kozmetike të rrezikshme. Të parregulluara ligjërisht dhe me vakum ligjor, ato po alarmojnë mjekët profesionistë, sipas artikullit.
Blogjet italiane: Shqipëria, xhungla e ndërhyrjeve
Edhe blogjet dhe mediat profesionale italiane shkruajnë se Shqipëria është xhungla e ndërhyrjeve estetike. Mjekët japin alarmin se po shtohen qendra të tilla, pa kontrollin e duhur. Në fillim të shkurtit, blogu italian “youmedia.fanpage.it” shkruan se problemi, që po e denoncojnë shumë mjekë, është se është përhapur një zakon i keq për të marrë ekspertë të dyshuar nga Turqia, Greqia dhe vende të tjera për edhe një fundjavë për të kryer këto trajtime të rrezikshme.
“Në Shqipëri, gjithnjë e më shumë vajza të reja po kryejnë ndërhyrje estetike. Faktorë janë tendenca e pandalshme për të ndarë fotot dhe selfie në rrjetet sociale, me dëshirën për të dalë bukur, si dhe çmimet dhe zbritjet që ofrojnë gjithnjë e më shumë Sallonet e Bukurisë dhe Estetikës. Ndërhyrjet e vogla për të përmirësuar pamjen duket se po pësojnë një bum të vërtetë, duke ngritur shqetësimin te mjekët për mungesën totale të rregullave dhe kontrolleve të sakta në këto struktura”, thuhet në kronikën e realizuar nga blogu italian.