20 ushtritë më të forta në botë, ja kush posedon armë bërthamore…

Kur situatat politike në Europë e jo vetëm janë në krizë, për të përballuar presionet dhe tensionet, për një vend me rëndësi ka ushtria.

Edhe pse me një shkurtim të buxhetit dhe një reduktim në madhësi, SHBA-ja ka ruajtur pozicionin e saj si ushtria më e fortë në botë, sipas një raporti të globalizimit nga “Credit Suisse”. Pas saj vjen ushtria e Rusisë dhe Kinës, që mbeten rivalët më të ngushtë të SHBA-së.

“Credit Suisse” thkeson se ka hasur vështirësi në krahasimin e forcave ushtarake në raportin e saj. Për të siguruar një pikë referimi, raporti jep vlera për gjashtë variabla.

Faktorët që janë marrë në konsideratë janë: numri i personelit aktiv (5% e rezultatit të përgjithshëm), tanke (10%), helikopterë sulmues (15%), aviona (20%), transportues të avionësh (25%) dhe nëndetëse (25%).

Ushtritë më të forta në botë, nga vendi i 20 deri tek i pari, janë këto:

Kanadaja

Buxheti: 157 billion dollar

Personeli aktiv: 92,000 ushtarë

Tanke: 181

Avion: 420

Nëndetëse: 4

Kanadaja përfundoi në fund të listës për shkak të numrit të vogël të personelit aktiv, mungesën e transportuesit të avionëve dhe helikopterëve sulmues, si dhe numrin e vogël të tanke dhe nëndetëse.

Indonezia

Buxheti: 6,9 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 476,000

Tanke: 468

Aviona: 405

Nëndetëse: 2

Indonesia ushtarakish është një nivel më i lartë se Kanadaja për shkak të numrit të saj të lartë të personelit aktiv dhe numrit relativisht të madh të tankeve. Ushtria megjithatë vuan nga mungesa e transportues të avionëve dhe të vetë avionëve, si dhe ka një numër qesharak të nëndetëseve.

Gjermania

Buxheti: 40,2 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 179,046

Tanke: 408

Avion: 663

Nëndetëse: 4

Ushtria gjermane përfundoi në këtë rëndtije në listë për shkak të mungesës së platformave të projektimit të energjisë. Gjermania nuk ka një aeroplanmbajtëse dhe ka relativisht pak nëndetëse. Por Gjermania ka një numër të madh të helikopterëve sulmues. Kohët e fundit, vendi ka filluar duke pasur parasysh ofrimin e mbështetjes ushtarake për anëtarët e Europës Lindore të NATO-s.

Polanda

Buxheti: 9.4 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 120.000

Tanke: 1.009

Avion: 467

Nëndetëse: 5

Polonia ka rritur në mënyrë drastike shpenzimet e saj ushtarake në një reagim të sekuestrimit të Krimesë nga Rusia dhe të krizës së vazhdueshme në Ukrainë.

Tajlanda

Buxheti: 53.9miliardë $

Personeli aktiv: 306,000

Tanke: 722

Avion: 573

Nëndetëse: 0

Ushtria e Tajlandës është aktualisht në kontrollin e vendit pas një grushti shteti në maj 2014. Ushtria është një lojtar i madh në ruajtjen e unitetit dhe Tajlanda merr rezultate të forta nga analiza e “Credit Suisse” për numrin e të personelit aktiv, numrin e tankvve dhe posedim të aeroplanmbajtëse.

Australia

Buxheti: 26.1 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 58,000

Tanke: 59

Avion: 408

Nëndetëse: 6

Ushtria e Australisë është relativisht e vogël.

Izrael

Buxheti: 17 miliardë euro

Personeli aktiv: 160.000

Tanke: 4,170

Avion: 684

Nëndetëse: 5

Në terma absolutë Izraeli ka një ushtri të vogël. Por me shërbimin e detyrueshëm ushtarak një përqindje e madhe e popullsisë izraelite është ushtarakisht gati. Me një histori të kaluar për të qenë e rrethuar nga fqinjët agresive, Izraeli gjithashtu ka një pjesë të madhe me tank, avion. Izraeli ka përparësi cilësore ushtarake. Ajo ka avionë luftarakë të avancuar, drone të teknologjisë së lartë të armatosur dhe armë bërthamore.

Tawian

Buxheti: 10.7 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 290,000

Tanke: 2.005

Aviona: 804

Nëndetëse: 4

E kërcënuar nga Kina, e cila vazhdon të ketë plane për mënyrën se si të pushtojë dhe të rimarrë vendin, tawain ka përqendruar zhvillimin e saj ushtarak në planet e mbrojtes. Si e tillë, ishulli ka numrin e pestë më të madh të helikopterëve sulmues Ajo gjithashtu ka një flotë mjaft të madh të avionë dhe tankësh.

Egjipti

Buxheti: 4,4 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 468,500

Tanke: 4,624

Avion: 1107

Nëndetëse: 4

Ushtria egjiptiane është një nga forcat më të vjetra dhe më të mëdha të armatosura në Lindjen e Mesme. Ajo merr ndihma të konsiderueshme financiare nga SHBA dhe ka flotën e pestë më të madh me tanke në botë. Ajo ka mbi 1000 tanke M1A1 Abrams, shumë prej të cilave ulen në ruajtje dhe nuk janë përdorur. Egjipti gjithashtu ka një forcë relativisht të madhe me aviona.

Pakistani

Buxheti: 7 miliard dollarë

Personeli aktiv: 617,000

Tanke: 2,924

Avion: 914

Nëndetëse: 8

Ushtria pakistaneze është një nga forcat më të mëdha në botë, përsa i përket personelit aktiv. Vendi ka pasuri të madhe me tanke, avionë, helikopterë. Përveç kësaj, Pakistani mendohet se po ndërton armë bërthamore.

Turqia

Buxheti: 18.2 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 410,500

Tanke: 3,778

Avionë: 1,020

Nëndetëse: 13

Forcat e armatosura të Turqisë janë një nga më të mëdhatë në Mesdheun lindor. Edhe pse nuk kanë një aeroplanmbajtëse. Përveç kësaj, vendi mund të pretendojnë për një flotë të madhe me tanke, si dhe avionë dhe helikopterë të shumtë.

Britania e Madhe

Buxheti: 60.5 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 146,980

Tanke: 407

Avionë: 936

Nëndetëse: 10

Edhe pse Britania e Madhe është duke planifikuar për të zvogëluar madhësinë e forcave të saj të armatosura me 20% në mes të 2010 dhe 2018, ai mund të mbështetet në të qenit në gjendje për të projektuar fuqinë e saj në mbarë botën.

Italia

Buxheti: 34 milionë dollarë

Personeli aktiv: 320,000

Tanke: 586

Avion: 760

Nëndetëse: 6

Ushtria italiane posedon dy transportues aktiv të avionëve. Këto transportuesit, përveç flotës që janë relativisht të mëdhenj, me nëndetëse, helicopter e rrit në mënyrë drastike Italinë.

Koreja e Jugut

Buxheti: 62.3 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 624,465

Tanke: 2,381

Avion: 1.412

Nëndetëse: 13

Koreja e Jugut ka mbetur me pak zgjedhje, por ka një ushtri të madhe që është e aftë të përballojë një sulm të mundshëm të Koresë së Veriut. Me këto realitete në mendje, Koreja e Jugut ka një numër të nëndetëseve, helikopterë sulmi dhe personel aktiv

Franca

Buxheti: 62.3miliardë dollarë

Personeli aktiv: 202,761

Tanke: 423

Avion: 1,264

Nëndetëse: 10

Ushtria franceze është relativisht e vogël, por shumë e trajnuar, profesional dhe e aftë. Franca në mënyrë rutinore angazhohet në vendosjen e trupave ushtarae në të gjithë Afrikën për të ndihmuar stabilizimin e qeverisë dhe luftën kundër ekstremizmit.

India

Buxheti: 50 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 1,325,000

Tanke: 6,464

Avion:1,905

Nëndetëse: 15

India është një nga fuqitë më të mëdha ushtarake në planet. Ajo ka fuqi punëtore më aktive përveç Kinës dhe SHBA-së. India gjithashtu ka qasje në armë bërthamore.

Japonia

Buxheti: 41.6 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 247,173

Tanke: 678

Avion: 1,613

Nëndetëse: 16

Në terma absolutë, ushtria japoneze është relativisht e vogël. Megjithatë, vendi është i pajisur shumë mirë. Sipas “Credit Suisse”, ajo ka flotën e katërt më të madhe nëndetëse në listë. Japonia gjithashtu ka katër transportuesit avionësh.

Kina

Buxheti: 216 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 2,333,000

Tanke: 9,150

Avione: 2,860

Nëndetëse: 67

Ushtria kineze është rritur me shpejtësi në dekadat e fundit, si në përmasa dhe cilësi. Në aspektin e fuqisë punëtore, Kina ka ushtrinë më të madhe në botë. Ajo gjithashtu ka flotën e dytë më të madhe me tanke prapa Rusisë dhe flotën e dytë më të madhe me nëndetëse pas SHBA-së.

Rusia

Buxheti: 84.5 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 766,055

Tanke: 15,398

Avion: 3429

Nëndetëse: 55

Forcat e armatosura ruse janë padiskutim fuqia e dyta më e madhe ushtarake në botë. Rusia ka flotën më të madhe me tanke, flotën e dytë më të madhe me avionë pas SHBA-ve, dhe e treta me flotën më të madhe me nëndetëse pas SHBA-së dhe Kinës.

Amerika

Buxheti: 601 miliardë dollarë

Personeli aktiv: 1.400.000

Tanke: 8848

Avion: 13.892

Nëndetëse: 72

Pavarësisht sekuestrimit dhe shkurtime të tjera të shpenzimeve, SHBA shpenzon më shumë para në mbrojtje se çdo shtet tjetër në botë. Avantazhi më i madh i Amerikës është flota e saj me 10 transportues avionësh.

Përshtati: Redjon Shtylla

Loading...