Ambasadori i OSBE: Dy miliardë euro nga droga në vit, mund të blejnë votat

?????

Kërkesa e opozitës për qeveri teknike është legjitime dhe nëse partitë kryesore bien dakord për këtë, le ta ndryshojnë kushtetutën. Kështu u shpreh Kreu i Prezencës së OSBE në Shqipëri, Bernd Borchardt, në një intervistë për Tonight Ilva Tare. Borchardt shprehu shqetësimin e tij gjithashtu se nga protesta e Partisë Demokratike mund të bllokohet procesi  vettingut në kuadër të reformës në drejtësi.

 Për sa i përket reformës zgjedhore, OSBE mendon se nuk ka kohë as për votimin elektronik, as për numërimin elektronik dhe as për votën e emigrantëve. Borchardt i rekomandoi klasës politike të zbatojë 4 rekomandimet e OSBE për zgjedhjet e 18 qershorit.

Për sa i përket shtyrjes së zgjedhjeve, Borchardt tha se nëse ndodh nuk fitohet asgjë. Bernd Borchardt nënvizoi shqetësimin e tij edhe për problemin e kanabisit në Shqipëri pasi është një risk që i kanoset vendit. Për këtë OSBE po ndihmon me specialist që kanë një background policor. Investimi i parave të kanabisit në zgjedhjet e ardhshme parlamentare është një risk real për 18 qershorin. Bernd Borchardt, në “Tonight Iva Tare” thotë se “qarkullojnë më shumë se 2 miliardë euro para të pista. Pra ekziston risku se këto para mund të përdoren për të blerë deputetë”.

“Me prodhimin e paligjshëm të kanabisit me përmasa fenomenale shoqëria përballet me probleme të ndryshme.  Një fermer, që prodhon kanabis, nga sigurohet që fëmijët e tij nuk e pijnë?! Çfarë ndodh nëse fermerin e kapin dhe shkon në burg?! Është një spirale që ka përfunduar keq. I takon njerëzve të vendosin, nëse për më shumë apo më pak para të japë tokën për kanabisin, por ka një rrezik të madh ama. Një tjetër aspekt është fluksi i parave të pista në zgjedhje . Edhe ky është një risk i madh. Kanabisi prodhohet në Shqipëri që në fillim të viteve në 1990. Në 2013 Guardia di Financa përllogariti që prodhimi ishte 1 mijë ton, vlera bruto e të cilëve shkonte më shumë se 2 miliardë euro. Po të marrim shifrat e publikuara nga ministria e Brendshme për plantacionet e shkatërruara, duket që mbjelljet kanë qenë më të mëdha se në 2013. Jo gjithçka është kapur sepse çdo javë dëgjohet se janë kapur ngarkesa. Kjo do të thotë se qarkullojnë më shumë se 2 miliardë euro para të pista. Pra ekziston rrisku se këto para mund të përdoren për të blerë deputetë. Të gjitha këto janë rreziqe të mëdha. Prandaj ne jemi pro ndryshimeve në Kodin Zgjedhor, për të shmangur apo më saktë për të limituar sa më shumë blerjen e votave. Plani pozitiv është se pavarësisht për një kohë të gjatë prodhimi i kanabisit nuk ka qenë një shqetësim i madh për qeverinë e opozitën, tani është bërë shqetësim për të dyja palët. Kjo është pozitive. Dhe shoqëria po ndërgjegjësohet për këtë risk të madh që i kanoset Shqipërisë. Besoj se kjo tregon mënyrën si mund të ecet përpara. Ne po mbështesim qeverinë në hartimin e një strategjie kombëtare kundër kanabisit. Ka elemente shumë pozitivë që i kam parë. Nuk është publikuar ende dhe nuk mund të gjykoj për gjithë përmbajtjen” – tha Bochard.

LEXONI EDHE:

Tahiri: “Përkthim i gabuar” i OSBE. 2 miliardë euro drogë ishin në kohën e Saliut

OSBE: Të mbajmë paratë e kanabisit jashtë zgjedhjeve

Kreu i Antimafias: Eshtë trefishuar droga e kultivuar në Shqipëri