Paraliza e reformave rrezikon të ardhmen e Ballkanit në BE!

MYNIH / SARAJEVË, 17 shkurt 2017 – E ardhmja e proceseve reformuese në ekonomitë e Evropës Juglindore “në dritën” e dilema aktuale nëse  duhen bërë duke patur  BE në mendje, ishte tema diskutuar detajisht në seancën e Dialogut të Fondacioni Global BMË të mbajtur në Mynih sot.

Goran Svilanoviq, sekretar i përgjithshëm i Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC),  trajtoi çështjen e paralizës së reformës rajonale duke theksuar nevojën kritike për BE-në për të gjetur një mënyrë për të përfshirë Ballkanin Perëndimor në vizionin e saj për të ardhmen, me angazhim më të madh në zgjidhjen e çështjeve të pazgjidhura që pengojnë progresin.

“BE-ja,  përtej narrativës politike, mund të sjellë ndikim shumë pozitiv, që përfshin masa, të cilat mund të konsiderohen në kuadër të procesit të Berlinit, duke çuar në drejtim të integrimit rajonal ekonomik të Ballkanit Perëndimor. Kjo ngecjen e reformës do të mund të zhbllokohet nga hapat drejt tregut të përbashkët të punës në Ballkanin Perëndimor, për të lejuar lëvizjen e lirë të punës,  një hapësirë të vetme të informacionit, kur është fjala për ndërveprimin të IT, zona unike investimi, si dhe liberalizimin e tregtisë në shërbime që t’i përgjigjet plotësisht r tregtisë së liberalizuar në rajon. “

Svilanovic shpjegoi më tej se motoja “një rajon, një politikë, një  ekonomi” për Ballkanin Perëndimor mund të bëhet një risi e mirëpritur nëse shoqërohet nga ndërveprimet më të shpeshta në mes të ministrave të linjës të rajonit dhe kolegëve të tyre në institucionet e BE-së.

Sekretari i Përgjithshëm i KB R ndau përvojën  dhe ekspertizën e tij në zhvillimin e politikave të reformës dhe bashkëpunimit tranzitor në vendet e Ballkanit Perëndimor në panelin “Fundi paralizës së reformave tek fqinjët e Europës. – me apo pa BE-në”, organizuar nga Fondacioni BMV në vigjile të Konferencës së Sigurisë të Mynihut.

Përveç Svilanovicc,  panelistët, përfshirë Frans Timmermans, Zëvendës-President i Komisionit Evropian, Karl Bildt, bashkë-kryetar i Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë dhe ish kryeministri dhe ministrii i Jashtëm i Suedisë, dhe Eka Tkeshelashvili, President i Institutit Gjeorgjian për Studimet Strategjike, ish zëvendës-kryeministri dhe Ministri i Jashtëm i Gjeorgjisë, dhe Michael Schaefer, Kryetar i Bordit të Fondacionit BMË si moderator.