Blindohet Europa? Gjermania ndërton supernjësi ushtarake, si presion i SHBA-së

Gjermania dëshiron të ndërtojë njësi të madhe ushtarake në Europë. E quajtur si një sfidë në Europë, gazeta gjermane “Blid”, shkruan se vendi ka në plan që të ndërtojë një njësi të madhe e cila do të mundet të përballojë sulme, në një kohë kur SHBA-ja ka plane për të shkurtuar ndihmën ndaj NATO-s.

Ky vendim vjen pasi Presidenti amerikan Donald Trump, më herët është shprehur se NATO është “vjetëruar”. Për tu kundërpërgjigjur, SHBA-së, e cila haptazi kërcënon çdo ditë se do të zvogëlojë mbështetjen e saj për aleatët e NATO-s, Gjermania është duke punuar.

Sekretari amerikan i Mbrojtjes, James Mattis i ka quajtur takimet e ministrave të mbrojtjes të NATO-s në Bruksel, si një plan të qartë për të rritur buxhetin ushtarak deri në fund të vitit.

“Përgjegjësia për të përmbushur”,-tha të mërkurën Mattis.

Gjithashtu ai theksoi edhe se në qoftë se vendet e Europës nuk duan të shohin se si Amerika e dobëson përkushtimin e saj për këtë aleancë, çdo kapital duhet të tregojë mbështetjen për mbrojtjen e përbashkët.

“Tatimpaguesi amerikan nuk mund të vazhdojnë të paguajnë një pjesë disproporcionale të mbrojtjes së vlerave perëndimore. Tashmë një dekadë më parë ish-Sekretari amerikan i Mbrojtjes Robert Gates paralajmëroi aleatët, se Shtetet e Bashkuara do të humbasin durimin e tyre në fytyrën e shpërndarjes së pabarabartë të ngarkesës në NATO. Përgatitjet ushtarake tregojnë një mungesë respekti, për veten tonë, për aleancën dhe për liritë që kemi trashëguar, të cilat janë shumë të kërcënuara sot”,-tha Mattis.

Përshtati: Redjon Shtylla