Acari shkatërron bujqësinë në Fier, Lushnje dhe Berat, situatë e ngjashme me përmbytjet

Moti i acartë i këtyre ditëve duket se do të sjellë situatën e ngjashme të dy viteve më parë me përmbytjet në zonën e Fierit dhe Beratit.

Të dhënat më të fundit të Ministrisë së Bujqësisë pasqyrojnë një gjendje aspak të mirë sa i përket dëmeve që ka shkaktuar i ftohti në qarkun e Fierit dhe Beratit, ku mësohet se janë dëmtuar dhjetra hektarë me luleshtrydhe dhe serra të mbjella me perime.

Raportohet se vetëm në Berat janë prekur 64 ha me serra domatesh, ndërkohë që dëmi më i madh duket të jetë shkaktuar në Fier ku raportohet se janë kalbur në degë 1 000 kuintal domate dhe prishur 52 ha luleshtrydhe.

Situata sipas Ministrisë së Bujqësisë

Raportimet e mbërritura nga Drejtoritë e Bujqësive për situatën në qarqe, janë si më poshtë:

Gjirokastër

Deri tani, nuk ka dëmtime nga temperaturat e ulëta.

Tiranë

Sipas informacioneve të specialistëve të terrenit, në Qarkun e Tiranës nuk ka problematika të shkaktuara nga moti i ftohtë i diteve te fundit.

Durrës

Bashkia Durrës

Dëmtime të vogla në agrume

Bashkia Shijak

Dëmtime të vogla në Agrume

Bashkia Krujë

Dëme ka kryesisht nëpër sera, përkatësisht në Njësitë Administrative si më poshtë:

– Thumanë, serë 300 m2 sallatë, 300 m2, spinaq.

– F/Krujë, në serat e Agro–Investit, 3 dynymë lakër dhe brokoli, 2 dynymë sallatë.

– Nikël, serë 300 m2 sallatë.

– Bubq, në sera, 1500 fidanë domate, 2.7 dynymë sallatë, 2.5 dynymë spinaq.

 

Berat

Njesia Administrative Kutalli, Bashkia Ure Vajgurore – 38 ha domate

Njesia Adminstrative Poshnje, Bashkia Ure Vajgurore – 18 ha domate, 6 ha speca, 1.6 ha trangull

Njesia Administrative Otllak, Bashkia Berat – 2 ha domate

Njesia Administrative Kozare, Bashkia Kuçovë – 10 ha domate

Njesia Administrative Perondi, Bashkia Kuçovë – 4 ha domate

Serra ne prodhim:

Njesia Administrative Kutalli, Bashkia Ure Vajgurore – 2 ha domate

Njesia Administrative Kozare, Bashkia Kucove – 1 ha domate

Elbasan

Në sektorin e Bujqësisë dhe të Blegtorisë nuk ka probleme. Ndërsa në lidhje me bazën ushqimore për bagëtinë, një fermer nga fshatrat e thella, ka kërkuar ndihmë për furnizimin me ushqim (koncetrat) të disa bagëtive të tij.

Fier

Ju informojmë se, nga raportimet e ekstensionisteve te terrenit ne zona per situaten e krijuar nga ulja e ndjeshme e temperaturave te diteve te fundit dhe ne vazhdim jane evidentuar probleme veçanerisht ne kulturat perimore dhe luleshtrydhe te mbjella ne ambjente te mbrojtura (ne sera), agrume,etj si me poshte:

Ne Njesine Administrative Frakull, ne 52 ha te mbjella me luleshtrydhe ka demtime te konsiderueshme prodhimi (te frutave te pa vjela, squllosje te frutit, demtim dhe abortim te lulerise).

Ne gjithe siperfaqen e mbjelle ne sera me kete kulture, deri tani nuk ka demtim te bimeve por vetem te prodhimit te gatshem. Po keshtu ne kemi demtime te prodhimit te pa vjele te domates ne sera ne 3 ha ose rreth 1000 kv.

Ne Njesine Administrative Cakran, ne 3 ha te mbjella me luleshtrydhe, ka demtime te konsiderueshme prodhimit te pavjele dhe te lulerive. Kemi demtim te prodhimit te pa vjele te domates ne sera ne 0.2 ha ose 200 kv.

Ne Njesine Administrative Zharrez ka demtime te fidaneve te domates te mbjelle ne sera ne ditet e fundit te muajit dhjetor 2016 ne 10 fermere, te fshatrave Zharrez dhe Fshat i Ri ne siperfaqen prej rreth 3 ha. Raportohet edhe per prekje dhe tronditje te rreth 2000 rrenje agrume, per demtimin e te cilat do te gjykohet me vone.

Ne Njesine Administrative Strum, ka demtime te fidaneve te domates te mbjelle ne sera ne 20 fermere te fshatrave Suku 1, Suku 2 dhe Arapaj, ne siperfaqen prej rreth 4.5 ha dhe demtim te prodhimit te pavjele ne 2 ha domate ose rreth 400 kv.

Ne Njesine Administrative Portez ka demtime te prodhimit te domates te pavjele ne sera ne 2 ha ose rreth 1000 kv.

Ne Njesine Administrative Libofshe ka demtime te prodhimit te domates te pavjele ne sera ne 1.22 ha ose rreth 650 kv ne 5 fermere, si dhe demtim te fidanit te domates se porsa mbjelle ne 0.1 ha. Demet jane ne fshatrat Daullas, RrethLibofshe,Vanaj, Metaj dhe Libofshe. Raportohet edhe per prekje dhe tronditje te 1.3 ha ose rreth 700 rrenjeve agrume, per demtimin e te cilat do te gjykohet me vone.

Ne Njesine Administrative Dermenas ne fshatin Muçaj ka demtime te prodhimit te luleshtrydhes te pavjele ne sera ne 0.8 ha, nga te cilat ne 0.33 ha ka prodhim te prodhimit te gatshem , ndersa ne pjesen tjeter te siperfaqes mbjellja eshte me e vone.

Ne Bashkine Roskovec eshte demtuar te 1 fermer prodhimi ne 0.44 ha me luleshtrydhe ne Roskovec dhe 0.2 ha me luleshtrydhe ne fshatin Luar ne 1 fermer.

Jane demtuar gjithashtu fidanet e domates te mbjelle ne 2 fermere ne Roskovec per siperfaqen 1.1 ha dhe ne fshatin Kuman demtuar prodhimi i pa vjele i domates ne 0.3 ha sera ose 200 kv.

Ne Njesine Administrative Qender ne fshatin Daullas jane demtuar 1.3 ha me sera ne 2 fermere , nga te cilat 0.3 ha me demtim te fidanit te porsa mbjelle dhe 1 ha me prodhim te pa vjele ose rreth 500 kv domate. Ne fshatin Drize te 1 fermere jane demtuar fidanet e porsa mbjelle ne 0.2 ha me domate. Ne fshatin Zhupan ka demtime te prodhimit te domates se pa mbjelle ne 10 fermere ne sipaerfaqen 1.5 ha dhe prodhim rreth 400 kv sepse prodhimi ka qene afer fundit te vjeljes.

Ne Njesine Administrative Levan jane demtuar ne fshatin Levan fidanet e domates se mbjelle ne 0.5 ha sera, ne fshatin Ferras 0.25 ha me domate nga te cilat 0.14 ha me fidane te mbjelle dhe 0.11 me prodhim rreth 100 kv. Ne fshatin PishePoro ne 2 fermere eshte demtuar prodhimi 0.45 ha me luleshtrydhe.

Ne Njesine Administrative Mbrostar ka demtime te fidaneve te domates te mbjelle ne sera ne 5 fermere ne siperfaqen prej rreth 1.5 ha dhe demtim te prodhimit te pa vjele ne 6 ha domate ose rreth 3000 kv . Raportohet edhe per prekje dhe tronditje te 9 ha ose rreth 5000 rrenjeve agrume (portokalle, limona dhe manderina), per demtimin e te cilat do te gjykohet me vone.

Ne Bashkine Patos eshte demtuar ne 1 fermer prodhimi ne 0.3 ha me luleshtrydhe.

Ne Bashkine Fier eshte demtuar ne 1 fermer prodhimi i domates se pa vjele ne 0.3 ha me domate ose me rreth 300 kv.

Ne Njesine Administrative Hekal (rrethi Mallakaster) eshte demtuar prodhimi i pa vjele i domates ne 0.5 ha ne sera ose 350 kv, ne 1 fermer.

Gjithsej nga evidentimi dhe raportimi i ekstensionisteve te zonave eshte demtuar:

  1. Ne luleshtrydhe ne sera siperfaqja prej 56.72 ha, kryesisht te prodhimit te gatshem dhe te lulerise.
  2. Prodhimi i pa vjele i domates ne serat e mbjella si kulture e dyte ne 18.13 ha ose rreth 8200 kv , ku kemi siperfaqe qe jane ne fillim te vjeljes dhe deri ne perfundim te saj.
  3. Demtim te fidanit te mbjelle ne sera ne ditet e fundit te dhjetorit 2016 ne siperfaqen prej 11.34 ha me domate.
  4. Ne agrume te evidentuara deri me tani kane pesuar tronditje ose tharje ne rreth 20-30 % te kurores se bimeve rreth 10 ha ose 7000 rrenje.

Vlorë

Po Ju bejme me dije se nga temperaturat e ulta te diteve te fundit ka demtime ne disa kultura ne Qarkun e Vlores.

Ne NJ.Ad Novosele jane demtuar 1.5 ha domate 0.2 ha luleshtrydhe 0.5 ha sallate 0.5 ha spinaq.

ne Nj.Ad Qender jane demtuar 1.3 ha domate, 0.3 ha sallatë

Nj.Ad.shushice demtuar 0.2 ha domate dhe 0.3 ha spinaq

Korçë

Lidhur me situaten per motin e keq ne zonen e Korces ju bejme me dije se edhe pse ka rene debore dhe temperaturat variojne nga -8 grade C deri ne -16 dhe 17grade C deri tani nuk ka deme per t’u raportuar.

Vlorë

Ngricat e vazhdueshme te diteve te fundit dhe debora e rene kane shkaktuar dëme si me poshtë: Kademtime te perimeve ne sera si:

1.6 ha domate eshte e demtuar, nga kjo 1.3 dynyme eshte shkulur fare. Ka te demtuar 0.4 ha lulelaker.

Demtime ka edhe ne luleshtrudhe, ne nje siperfaqe prej 0.2 ha, sallate 0.1 ha, spinaq 0.3 ha. Në një tjeter zone, ka 0.5 ha sallate te demtuar

Nefshatrat Oshtime, Panaja jane demtuar 12 dynyme domate dhe 2.7 dynyme sallatete

Ne Nj.Administrative Shushice, ka te demtuara 0.2 ha domate dhe 0.3 ha spinaq

Demtime jane kostatuare dhe ne rrethin e Sarandes, ne agrume, duke demtuar prodhimin e pavjelur, si dhe lastaret e rinje ne zonen e Konispolit, Xarres dhe ne Rrethin e Delvines.

Lushnje

 

Dëmtime ka pasur edhe në rrethin e Lushnjës, konkretisht në fshatrat Gradisht, Allkaj, Bubillimë, Hyzgjokaj, Dushk dhe Lushnjë qytet, në një total prej 13 hektarë me domate, 1 ha me speca, 1.5 ha me tragull.

MBZHRAU njofton se, ekstensionistët e Drejtorive të Bujqësisë në të gjitha rrethet e vendit janë në terren e po ashtu edhe punonjësit tjerë të kësaj strukture dhe ata të Shërbimit veterinar. Të gjithë fermerët dhe blegtorët, të cilët iu shkaktohen dëme apo kanë probleme me mungesën e bazës ushqimore, janë të lutur të kontaktojnë më Drejtoritë e Bujqësisë në rrethin e tyre, me qëllim që strukturat tona t’ju vijnë në ndihmë.