BE ultimatum Shqipërisë: ”Duam të sigurohemi se legjislacioni ka dhëmbë”

Shqipëria duhet të kalojë reformat anti-korrupsion të gjyqësorit të saj të enjten (21 korrik), ose do të sakrifikojnë shpresën për fillimin e negociatave për t’u bashkuar me BE, kanë paralajmëruar eurodeputetët. Afati i së enjtes është i fundit, u shpreh Johannes Hahn, Komisioneri përgjegjës për politikën e fqinjësisë të BE-së dhe zgjerimit.

Ai foli në një seancë të organizuar të komitetit të punëve të jashtme të Parlamentit Europian, e cila gjithashtu diskutoi pasojat e grushtit të shtetit të dështuar turk.

“Ne duam të sigurohemi se legjislacioni ka dhëmbë”,– tha Hahn.  Është supozuar gjerësisht se nëse Shqipëria kalon testin, në samitin e dhjetorit të BE-së mund të vendosë për të nisur bisedimet e pranimit.

Shqipëria mori statusin e vendit kandidat në BE në qershor të vitit 2014. Hapi i ardhshëm është rruga e saj drejt anëtarësimit në BE, dhe ka filluar negociatat për anëtarësim. Vendi ka zhgënjyer partnerët e saj të BE-së me debatet e zgjatura mes qeverisë dhe opozitës. Kjo ka rezultuar në një paaftësi për të kaluar legjislacionin dhe ka inkurajuar korrupsionin dhe krimin e organizuar. Mafia shqiptare sipas raporteve është e ndryshme, duke u bërë një kërcënim i madh për BE-në. Deklaratat në favor të një “Shqipërie të Madhe ‘janë gjithashtu për afrimin e vendit në BE.

Përpjekje për të krijuar një protektorat?

Diplomatët e BE dhe SHBA janë duke kërkuar për të bindur deputetët nga Partia Demokratike për të mbështetur legjislacionin e propozuar, i cili ka për qëllim zvogëlimin e ndikimit gërryes politik mbi gjyqësorin.

Një element i rëndësishëm i legjislacionit i propozuar është se kandidatët për gjyqtarë dhe prokurorë do të verifikohen nga një komision ndërkombëtar i zyrtarëve të BE-së dhe SHBA-së. Shumica e 94 nga 140 vota të deputetëve është e nevojshme për të kaluar reformën, do të thotë se votat e Partisë Demokratike janë absolutisht të nevojshme.

Propozimi i kompromisit u dha nga ndihmës sekretarja amerikane e Shtetit, Victoria Nuland, e cila vizitoi Tiranën gjatë kësaj jave, si presion diplomatik mbi Shqipërinë. Partia Demokratike e ka kundërshtuar idenë, duke argumentuar se ajo kompromenton sovranitetin e Shqipërisë. Hahn tha se argument kishin ardhur si një surprizë. Ai përsëriti se 21 korriku është afati i fundit për kalimin e legjislacionit, duke thënë se 90% e popullsisë është në favor të një reformë gjithëpërfshirëse gjyqësore.

Deputetët sllovenë ishin veçanërisht të zëshëm në debat.

Deputeti Ivo Vaigl ka thënë se shqiptarët duhet të kuptojnë se sa e vështirë është zgjerimi i BE-së dhe se ata duhet të bëjnë të pamundurën për të kapur “trenin e fundit” të enjten.

Aloiz Peterle (Sllovenia, EPP), argumentoi se BE-ja ka një “problem politik” me Shqipërinë, për shkak se shtyra për për miratimin e legjislacionit u interpretua si një përpjekje për të krijuar një protektorat.

Tanja Fajon (S & D, Slloveni), tha se për sa kohë që negociatorët kryesorë nuk u bindën kur është fjala për jetën, familjen dhe bazën pushtetit, do të ishte “jashtëzakonisht e vështirë” për të arritur një reformë në gjyqësor.

Hahn tha se reforma gjyqësore në Shqipëri ka potencialin të jetë një shembull për vendet e tjera në rajon. Serbia dhe Mali i Zi kanë filluar bisedimet e pranimit, por Maqedonia, Bosnja e Hercegovina dhe Kosova kanë mbetur prapa Shqipërisë në procesin e anëtarësimit në BE.

Burimi: Euractiv/Përshtati: Redjon Shtylla