Politics: ”Rinia drejt emigrimit, në Shqipëri nuk jetohet”

Emigrimi në Shqipëria nuk është asgjë e re. Që nga rënia e komunizmit në vitin 1990, qindra e mijëra njerëz janë larguar nga vendi. Por një lajm që 18 shqiptarë u përpoqën për të shkuar në Britani të Madhe duke kaluar me një varkë, tronditur ende sot.

Një gazetë me redaksi në Britani i ka kushtuar një artikull Shqiptarëve që jetojnë në kampin në Diepp. “Politics.co.uk”, nuk bën të ditur se cilat janë arsyet individuale pse ata morën një rrezik të tillë. Kohët e fundit njoftoi se një grup shqiptarësh u ngritën në kampin e tyre në anën e një shkëmbi në Francë, duke pritur për një shans për të kaluar në Britani të Madhe. Dhe “Sunday Times” njoftoi se në fundjavë 220 shqiptarë u kapën duke u përpjekur të kapur përmes një kamioni udhëtimin nga Holanda për në Britaninë e Madhe, këto tentativa kanë qenë përgjatë katër muajve të parë të këtij viti.

14118525

Numri i kërkesave për azil të bëra nga qytetarët shqiptarë në vendet e BE u rritën nga 16,950 në vitin 2014 në 67,735 vitin e kaluar, sipas Eurostat. Përveç emigrimit të zakonshëm që ndodh rregullisht ndodh, arsyet për rritjen janë komplekse, por varfëria mbetet një forcë lëvizëse. “Kur flas me njerëzit, gjëja e parë që vjen është puna”, shprehet Vincent Triest, një gazetar i një medie në Shqipëri. Ai më tej thotë se: “Ata zakonisht largohen për shkak të punës të ulët dhe sepse nuk paguhesh mirë në Shqipëri Në fshatrat e largët, njerëzit nuk punojnë. Ata vetëm mbijetuar”.

Lidhur me këtë gjendje, gazeta nënvizon se Shqipëria është një nga vendet më të varfra në Europë. Para krizës globale financiare në vitin 2008 janë bërë përparime të mëdha në forcimin e ekonomisë së saj, por sipas artikullit në fjalë që nga atëherë gjërat janë bërë përsëri shumë më e vështirë. Rritja ka rënë dhe papunësia është rritur në rreth 17%, papunësia e të rinjve me arritjen e mbi 32%. Në vitet e fundit ka pasur përmirësime të mëdha të bëra në kryeqytet dhe në zonat turistike të vendit por jashtë qendrave urbane dhe larg nga plazhet e njohura të bardhë të jugut, varfëria është e qartë.

CjzOKlTUUAAPM28

 

Brian Williams, Koordinatorja e Përhershme e OKB-së në Shqipëri, thotë se: “Investimet në Tiranë dhe në turizmit janë plotësisht të logjikshme por ajo që është e nevojshme është edhe investimi i vazhdueshëm në zonat rurale”. Williams thotë se rritja e fundit e emigrimit nga vendi është një shqetësim dhe beson se ka dy arsye kryesore për këtë. Së pari, gjendja ekonomike. Dhe së dyti, mungesa e besimit në drejtimin e vendit po shkon. Ai tregon një studimi të kryer nga Programi për Zhvillim i Kombeve të Bashkuara (UNDP), i cili tregoi nivele të ulëta të besimit në mesin e njerëzve që jetojnë në Shqipëri, si dhe shqetësimet në lidhje me korrupsionin, veçanërisht në gjyqësor.

Në artikull flitet edhe për Kryeministri aktual Edi Rama, në të cilin thuhet se kur erdhi në pushtet në vitin 2013, erdhi me premtimeve për zhvillimin ekonomik dhe krijimin e vendeve të punës. Rama është një tifoz i ri i punës. Pra, titujt e fundit të shqiptarëve që ikin nga vendi i tyre pa dyshim do të jetë e turpshme për Kryeministër. Por do të ishte e padrejtë për të hedhur të gjithë fajin në këmbët e tij. Situata është më shumë rezultat i faktorëve të jashtëm, si pasojë e rrëzimit të 2008 dhe kriza në Greqi. Qeveria e tij ka nisur reforma të thella për të përmirësuar sistemin e taksave, për të luftuar korrupsionin por mbetet shumë për t’u bërë për të mbështetur të varfrit në shoqëri.

Përshtati: Redjon Shtylla