ISIS në krizë financiare

Xhihadistët e çmendur tani janë duke luftuar për të gjetur dhjetëra miliona dollarë që i duhen për të mbajtur prodhimin fitimprurës të naftës. ISIS mund të jetë i mundur vetëm nëse Perëndimi vazhdon të synojë financat e saja.

Daily Express, raporton se:”Paratë e ISIS janë duke drejt falimentimit, dhe arat e tyre të naftës janë duke u shkatërruar nga sulmet ajrore. Ata ishin duke shitur naftë ndaj regjimit të Assadit dhe Turqisë. Sot ata nuk mund të japin për shkak të shkallës së shkatërrimit”.

“ISIS kontrollon territore të mëdha në Siri dhe Irak, dhe për ti ruajtur ato kanë nevojë ndoshta për dhjetëra miliona dollarë në muaj ndoshta me qindra. Por nëse prerja e fondet nuk rikuperohet, ata do të jenë në një gjendje të vazhdojë të kontrollin në këto zona. Paraja është oksigjeni i terrorit”.

Në artikullin e saj, gazeta pohon se mënyra se si ne mund me të vërtetë të dëmtojë një grup terrorist, është duke shkuar pas parave dhe aseteve të tyre. Kjo mund ti falimentojë ata. Më tej, në shkrim thuhet se dyqane të ISIS janë të gatshme në bankat në Katar dhe Turqi.

Një eksperte tha për gazetën se: “Për vite me radhë bankat e Katarit kanë qenë duke ndihmuar organizata ekstreme terroriste si; Hamas, Boko Haram, Frontit Al-Nusra, al-Kaedës dhe ISIS. Dhe qeveria turke nuk ka të vërtetë kujdes. Për shkak se ata përfitojnë nga ISIS, ata lejojnë bankat e tyre për të lehtësuar transaksionet e tyre”.

Vitin e kaluar Presidenti turk Recep Tayyip Erdogan i zemëruar mohoi se qeveria e tij blen naftë nga grupi terrorist. Duke folur në nëntor, ai tha se: “Turp për ju, për ata të cilët pretendojnë se ne blerë naftë nga Daesh, sepse jemi të detyruar për të provuar atë, ju jeni një shpifës”. Mohimi i tij erdhi pasi Vladimir Putin deklaroi se “pa dyshim” nafta e ISIS kontrollohet në Siri dhe që kanë rrugën për në Turqi.

Përshtati: Redjon Shtylla